1

home2

trein2

tripsin

tuin2

8 april

's Ochtends heel vroeg een wandeling gemaakt door de Art Décowijk rond het hotel. In deze wijk bevindt zich de centrale markt van Casablanca, met mooie kramen met vlees, vis en groente, alle kramen netjes geordend naar de aangeboden koopwaar. Hier een plastic doosje saffraan gekocht voor 2 euro.

Centrale markt in Casablanca

Centrale markt in Casablanca

Terug naar het hotel om ons weer aan te sluiten bij de groep die een bezoek zou brengen aan de Hassan II moskee. Deze moskee is de op een of twee na grootste ter wereld en is gebouwd van de opbrengst van schenkingen van Marokkanen in binnen- en buitenland. Deze schenkingen zijn in veel gevallen op aandrang tot stand gekomen, naar hun vaderland voor vakantie terugkerende Marokkanen uit Europa moesten aan de grens 40 euro per volwassen persoon voor dit doel afstaan. Na een jaar of wat bouwen staat er een schitterend en vooral groot gebouw. Het is de enige moskee in Marokko waar je als niet-moslim in mag. De omgevende gebouwen, zoals een bibliotheek, zijn veelal nog steeds niet in gebruik genomen en ook het badhuis onder de moskee is tot op heden niet gebruikt.

Moskee van Hassan II in Casablanca

Moskee van Hassan II in Casablanca

Na het moskeebezoek gaan we naar Rabat (Marokko). In Rabat staat een van de talrijke koninklijke paleizen van Marokko. De koning woont er echter niet, hij woont in Saleh en we zouden later op de dag langs zijn landgoed rijden.

Een andere bezienswaardigheid in Rabat is het mausoleum van koning Mohammed V, de grootvader van de huidige koning Mohammed VI. Ook de vader van de huidige koning, Hassan II (die van de moskee in Casablanca), ligt hier. Het mausoleum is gebouwd op het terrein van de door een aardbeving verwoeste moskee met als enig intact gebleven bouwwerk de toren van Hassan. Deze Hassan is een koning uit een ver verleden, uit een andere dynastie dan de huidige. Vanaf het terrein van de verwoeste moskee is de oceaan goed te zien en de stad Saleh aan de overkant van de rivier. In de baai van Saleh heeft Michiel de Ruyter nog slag geleverd tegen de Barbarijse zeerovers, Berbers dus.

De toren van Hassan in Rabat

De toren van Hassan in Rabat

 

Mausoleum
Mausoleum

Ook de kasbah van Rabat is goed te zien en we gaan er vervolgens naar toe. Het is een oude burcht waarvan nog een poortgebouw over is. Hier is een tentoonstelling gaande over een Moslim geleerde die in Spanje geleefd heeft. Veel moslims uit Spanje zijn in deze streek terecht gekomen na de val van Granada in 1492. Het terrein van de vroegere kasbah bestaat uit een wirwar van straatjes met huizen die wit en blauw geverfd zijn. Het geheel doet merkwaardig Grieks aan. Op het hoogste punt bevindt zich een vlak open terrein, waar Afrikanen muziek maken. Het uitzicht op de oceaan diep beneden ons is prachtig.

De Kasbah in Rabat

De Kasbah in Rabat

 

De Gnaoua muzikanten

De Gnaoua muzikanten

 

De Kasbah in Rabat

 

Poort van de Kasbah in Rabat

Poort van de Kasbah in Rabat

We verlaten Rabat en rijden via Saleh naar Kenitra, het vroegere Port Lyautey, de Franse en later Amerikaanse marinebasis. Van de stad zien we echter niets, want het hotel ligt ver landinwaarts en geheel verlaten. Het hotel is blijkbaar ingesteld op groepsreizen, het is nogal massaal en we moeten in groepen eten. Het zwembad is leeggelopen.

 

Naar 7 april Casablanca        Naar 9 april Meknes