1

home2

trein2

tripsin

tuin2

14 april

Vandaag van Ouarzazate via Zagora naar Tamegroute en terug, door de Draa vallei.

De Draa vallei

De Draa vallei

Tamegroute ligt aan de rand van de woestijn en is bekend vanwege zijn bibliotheek en zijn heiligdom waar gehandicapten worden opgevangen en hopen op genezing, op voorspraak van de hier begraven heilige. De bibliotheek bevat geschriften op perkament en gazellenleer, uit Noord Afrika en het Midden Oosten en in diverse talen geschreven. De waardevolste geschriften zijn elders in veiligheid gebracht, maar hier ligt nog een schat aan boeken langzaam tot stof te vergaan. Je kan hier geen boeken inzien en uitlenen gaat al helemaal niet.

Op de terugreis hebben we in Zagora de oase bezocht, te voet of, zoals Yonti deed, op de rug van een dromedaris. Aan de rivier konden zwermen worden waargenomen van de Grote Bijeneter. In de rivier waren mensen bezig om tapijten te wassen.

Tapijten wassen in de rivier

Tapijten wassen in de rivier

Heel beroemd in Zagora is het bordje dat de weg aangeeft naar Timboektoe en het aantal dagen dat men dan per dromedaris onderweg is.

Wegwijzer naar Timboektoe

Wegwijzer naar Timboektoe

In de vallei was een bijzonder natuurverschijnsel waar te nemen: een perfect ronde halo om de zon, precies verticaal boven onze hoofden.

Halo van stof rond de zon

Halo van stof rond de zon

 

Naar 13 april van Tinerhir naar Oarzazate      Naar 15 april Marrakech