1

home2

trein2

tripsin

tuin2

dinsdag 22 juli 2008 naar Stralsund en Greifswald

Het is goed excursieweer en we besluiten om per trein van de UBB naar Stralsund en Greifswald te gaan. We krijgen van de conductrice een gezinsdagkaart voor het hele net van de UBB.

Stralsund is een Hanzestad en de binnenstad staat op de Unesco werelderfgoedlijst. We wandelen van het station door een park (voorheen een vestingwal) naar de Marienkirche waar we later op de dag ingaan. We lopen over de Neuer Markt (waar het inderdaad markt is), er staat een Sovjet monument. De straten richting Alter Markt zijn schilderachtig, veel panden zijn opgeknapt en van een pasteltint voorzien, maar er staan ook panden in nog vervallen staat.

Aan de Alter Markt staat het raadhuis met een opengewerkte gevel en de Nikolaikirche. In deze kerk blijven we vrij lang want er is heel veel te zien. Bovendien worden we dringend uitgenodigd om aan een korte gebedsdienst deel te nemen (je mag dan niet in de kerk rondlopen).

Er is tijd voor een koffie en een hapje op een terras met uitzicht op het stadhuis en de kerk.

Nu vallen ons de talrijke Zweedse vlaggen op, we blijken in de Zweedse Week te zijn beland en vooral het vroegere woonhuis van de Zweedse commandant is vrolijk gepavoiseerd.

Er staan nog meer fraaie woonhuizen, in een ervan (achter de markt) is een maquette van de stad opgesteld. We zien een voormalig klooster (Johanniskloster) met veel stokrozen tegen de gevels, wat een Deens beeld oplevert.

Door achteraf gelegen straten met veel vervallen panden bereiken we weer de Marienkirche, waar het orgel bezienswaardig is.

 

Marienkirche in Stralsund

Marienkirche in Stralsund

 

Neuer Markt

Neuer Markt

 

Mönchstraße

Mönchstraße

 

Voormalig klooster met pakhuis aan de Mühlenstraße

Voormalig klooster met pakhuis aan de Mühlenstraße

 

Raadhuis en Nikolaikirche

Raadhuis en Nikolaikirche

 

In de Nikolaikirche

In de Nikolaikirche

 

Johanniskloster

Johanniskloster

 

Johanniskloster

Johanniskloster

 

We nemen de trein terug en stappen uit in Greifswald. Deze stad is kleiner dan Stralsund maar de universiteit zorgt voor een levendige sfeer. Het is de geboortestad van de schilder [[Caspar David Friedrich]]. Zijn broer Christian Friedrich was schrijnwerker en hij heeft gewerkt voor de kerken van Greifswald.

Ook Greifswald heeft een Marienkirche en een Nikolaikirche. De Marienkirche staat bij het marktplein. Op het plein is een gezellige markt gaande met biologische producten en we kopen onze tweede pot honing op deze reis, nu is het korenbloemhoning, van een boer uit de omtrek.

Op de markt staan prachtige gotische huizen, waarachter de Marienkirche oprijst. In de kerk zijn oude fresco's te zien.

De Nikolaikirche heeft een hoge toren. Het interieur is uit de 19de eeuw, in stemmig grijs.

 

Nikolaikirche in Greifswald

Nikolaikirche in Greifswald

 

Marktplein met Marienkirche

Marktplein met Marienkirche

 

Fresco in de Marienkirche

Fresco in de Marienkirche

 

Gothische gevel aan het marktplein

Gothische gevel aan het marktplein

 

Naar 21 juli Peenemünde      Naar 23 en 24 juli Wolgast en thuisreis