1

home2

trein2

tripsin

tuin2

woensdag 9 juli 2008 in Potsdam

Vandaag ziet het weer er wat beter uit en we besloten om naar het Hauptbahnhof te lopen en daar de S Bahn te nemen naar Potsdam om daar een wandeling te gaan maken. Onderweg bleek dat we in de verkeerde S Bahn zaten, maar we konden op tijd overstappen op de juiste S Bahn aan de overkant van het perron van het station Westkreuz.

Op het station van Potsdam, eindpunt van de S Bahn, kochten we rittenkaarten voor het openbaar vervoer en we namen de tram naar de Russische buurt Alexandrowka. Deze buurt is gebouwd voor Russische militairen die in Pruisische krijgsgevangenschap waren geweest. Zij werden gestimuleerd om in Potsdam te gaan wonen en om daar een zangkoor te gaan vormen.

Alexandrowka ligt wat buiten de stad, aan de noordkant, en heeft het karakter van een Russisch boerendorp. De houten huizen liggen verspreid tussen de moestuinen. Iets verderop en op een heuvel staat het orthodoxe kerkje van de H. Alexander Newski, een werk van [[Karl Friedrich Schinkel]] (we zouden Schinkel nog vaak tegenkomen in deze vakantie). In de kerk zitten wat oudere dames die Russisch met elkaar spreken. Blijkbaar is er nog steeds een Russische gemeenschap in Potsdam.

 

alexandrowka

De Russische buurt Alexandrowka

 

Tram in Alexandrowka

 

 

De Russisch orthodoxe kerk van de H Alexander Newski

De Russisch orthodoxe kerk van de H Alexander Newski

De heuvel is fraai bebost en verder wandelend komen we bij de joodse begraafplaats. De begraafplaats is sinds een paar jaar weer in gebruik en heel sfeervol. Het gebouwtje op de begraafplaats is gerestaureerd en heeft een klassiek uiterlijk. De weg loopt nog verder omhoog, de berg blijkt Pfingstberg te heten en op het hoogste punt staat het pas gerestaureerde Belvedere, een werk van de architect Ludwig Persius (een leerling van Schinkel). Het Belvedere was bedoeld als aanzet voor een paleis bovenop de berg, maar door het plotseling overlijden van de koninklijke opdrachtgever is het bouwplan niet doorgegaan en zijn opvolger heeft van het gebouw toen maar een belvedère, dus een uitzichtplatform, gemaakt. Een wonderlijk, maar harmonisch bouwwerk dat geen ander doelt dient dan het bieden van een spectaculair overzicht over het fraaie landschap van bossen en meren en de rivier de Havel. Aan de voet van het Belvedere staat het Pomonatempeltje, het eerste werk van Schinkel, een staaltje van klassieke bouwkunst.

 

Joodse begraafplaats

Joodse begraafplaats

 

Joodse begraafplaats

 

Belvedere

Belvedere

 

Uitzicht vanaf het Belvedere

Uitzicht vanaf het Belvedere

 

Pomonatempeltje van Schinkel

Pomonatempeltje van Schinkel

 

De weg daalt nu weer en we komen bij een buurt met villa's uit de keizertijd, met daartussen het gebouw waar vroeger de KGB een gevangenis in had. Een sinister betonnen bouwwerk met tralies en deels dichtgemetselde ramen. Van het gebouw wordt nu een herdenkingscentrum gemaakt.

 

Villa's Am Neuen Garten

Villa's Am Neuen Garten

 

KGB gevangenis

KGB gevangenis

 

Langs nog meer villa's bereiken we het park Neuer Garten waarin een aantal koninklijke buitenhuizen zijn gelegen. We zien huisjes in Hollandse stijl, met klok- en trapgevels, een orangerie met Egyptisch aandoende beelden, een koninklijke keuken die is gebouwd als Griekse tempelruïne, het Marmorpalais en [[Cecilienhof]] dat in 1917 als buitenhuis werd gebouwd voor de toenmalige kroonprins en diens vrouw Cecilie. Het huis is gebouwd in de stijl van een Engels landgoed. Veel plezier heeft de kroonprins er niet aan beleefd, want al eind 1918 moest hij verhuizen naar Wieringen. In 1945 was Cecilienhof het toneel van de beroemde conferentie van Potsdam, waar Europa werd opgedeeld tussen de overwinnaars van de tweede wereldoorlog.

 

Hollandse huisjes in de Neuer Garten

Hollandse huisjes, Neuer Garten

 

Orangerie, Neuer Garten

 

Orangerie, Neuer Garten

 

Koninklijke keuken van het Marmorpalais

Koninklijke keuken van het Marmorpalais

 

Cecilienhof

Cecilienhof

 

De wandelroute leidt naar een voormalig gemaal met de naam Meierei, dat water uit de Heiligensee pompte voor bevloeiing van het koninklijk park. Het gebouw is mooi gerestaureerd en nu in gebruik als restaurant met eigen bierbrouwerij en een terras aan de Heiligensee. Het weer is zo mooi geworden dat we aan het water kunnen eten. Mijn Eisbein met Sauerkraut blijkt een wel zeer machtig gerecht, in hoofdzaak bestaande uit varkenspoten waar ik maar een deel van wegkrijg. Het eigen bier was wel een succes.

We zetten onze wandeling voort langs de oever van het meer en passeren onderweg het keizerlijke Matrosenstation in Noorse 'drakenstijl' (keizer Wilhelm II had een voorkeur voor die stijl, later zouden we het Kaiserbahnhof bij Joachimsthal zien dat qua ornamentiek in dezelfde stijl is uitgevoerd). Het eindpunt is de Glienicker Brücke, vroeger de brug tussen Oost en West waar spionnen werden geruild. Hier hebben we uitzicht op het kasteel Babelsberg, weer een bouwwerk van Schinkel (na diens dood overgenomen door zijn leerling Persius).

 

Glienicker Brücke

Glienicker Brücke

 

Kasteel Babelsberg gezien vanaf de Glienicker Brücke

Kasteel Babelsberg gezien vanaf de Glienicker Brücke

 

De tram van Potsdam heeft bij de brug zijn eindpunt, voor ons het begin van de terugreis naar het station van Potsdam en vervolgens naar Berlijn.

 

Naar 8 en 10 juli Berlijn      Naar 11, 12 en 13 juli Berlijn