1

home2

trein2

tripsin

tuin2

donderdag 17 juli 2008 van Prenzlau naar Ueckermünde

Voor deze dag staat weer een lange rit op het programma: van Prenzlau naar Ueckermünde, circa 70 kilometer.

We verlaten Prenzlau en rijden door een agrarisch landschap naar Bandelow, waar een prachtige dorpsvijver ligt. Iets verder, vóór Trebenow, zien we een hunebed (Großsteingrab) tussen de akkers liggen. We passeren bij Werbelow ongemerkt de grens tussen Brandenburg en Pommeren.

 

bandelow

Bandelow

 

Großsteingrab bij Trebenow

Großsteingrab bij Trebenow

 

Het volgende stadje heet Pasewalk. We rijden door de historische stadspoort Prenzlauer Tor het stadje binnen en ook de invalsstraat is nog authentiek, inclusief de kinderkopjes. Hier in de buurt staat ook een vestingtorentje met de naam Kiek in de Mark (het klinkt Nederlands), bekroond met een ooievaarsnest. Daarna is het echter schrikken, want de overige binnenstad bestaat weer uit DDR flatgebouwen. Het marktplein is veel te groot, blijkbaar is het oorspronkelijke kleine marktplein door een disproportionele ruimte vervangen. Op dit immense plein staat een koffietentje met terras, waar we uitrusten. De overige bezoekers van dit tentje drinken iets anders dan koffie en zijn, ondanks het vroege uur, al aardig aangeschoten.

Aan het plein staat de Marienkirche. In dit deel van Duitsland heeft blijkbaar elke stad een Marienkirche (en een Nikolaikirche). De Marienkirche is open en er blijkt een repetitie aan de gang voor een toneelstuk door kinderen.

 

Prenzlauer Tor in Pasewalk

Prenzlauer Tor in Pasewalk

 

Vestingtorentje Kiek in de Mark

Vestingtorentje Kiek in de Mark

 

Doorfietsend bereiken we de gebouwen van de Landkreis Uecker-Randow. Deze gebouwen zijn gebouwd als kazernes voor kurassiers. Hier was ook het militair hospitaal waar Hitler in 1918 door een psychiater werd behandeld aan diens oorlogstrauma (opgelopen in Vlaanderen). De effecten van die psychiatrische behandeling werden later duidelijk.

 

Voormalige kurassierskazerne

Voormalige kurassierskazerne

 

We rijden verder naar het noorden en passeren uitgestrekte militaire terreinen en kazernes. De fietsroute loopt langs de verkeersweg, maar we hebben wel een fietspad.

In Torgelow rijden we langs de rand van de binnenstad. De binnenstad gaan we niet in, omdat het hier weer een DDR creatie betreft en die blijken allemaal standaard. De gids stelt een Hüttenwerkplatz in het vooruitzicht, de eerste hoogoven in Pommeren, met een sluis en voormalige arbeiderswoningen, kortom een staaltje industriële archeologie. Het gebodene valt evenwel tegen en we fietsen door.

Het gebied verder noordelijk heet de Torgelower Holländerei, een ontginningslandschap in Hollandse stijl (een drooggelegd moeras, de naam heeft niets met kolonisten uit Holland van doen).

We kruisen de rivier de Uecker en daarna nog een rivier, de Randow. We stoppen even aan de Randow ter hoogte van het stationnetje van Eggesin, waar we een trein zien vertrekken van de Ostseeland Verkehr GmbH (OLA).

 

De Uecker tussen Torgelow en Eggesin

De Uecker tussen Torgelow en Eggesin

 

Een OLA trein verlaat het stationnetje Eggesin

Een OLA trein verlaat het stationnetje Eggesin

 

Het is nu nog maar 6,5 kilometer naar Ueckermünde over een vlakke weg. We passeren het kopstationnetje van Ueckermünde en rijden dan het stadje binnen.

Ueckermünde is niet aan het eind van de oorlog verwoest, zoals de andere stadjes die we onderweg tegenkwamen of nog zullen tegenkomen (Anklam) en ziet er dus heel authentiek uit. De oude huizen hebben een verfje in een pasteltint, er staat een Marienkirche met compleet interieur (mooie kroonluchters), er is een knus marktplein en het haventje aan de Uecker is levendig, met veel plezierjachten.

 

De haven van Ueckermünde

De haven van Ueckermünde

 

Winkelpui in Ueckermünde

Winkelpui in Ueckermünde

 

Marienkirche

Marienkirche

 

Marktplein

Marktplein

 

Ons hotel staat aan de kade, het heet Hafenhotel Pommernyacht. Na het avondeten (vis en het lokale bier Lübzer) wandelen we naar de oever van het Stettiner Haff, 2,5 kilometer langs de Uecker. Hier is een observatiehut in het riet gebouwd en we hebben er een riant uitzicht op het water met aan de overkant het eiland Usedom, het einddoel van de fietstocht.

 

Stettiner Haff

Stettiner Haff

 

Stettiner Haff

 

 

Stettiner Haff

 

Naar 15 en 16 juli fietstocht Chorin Prezlau       Naar 18 juli fietstocht Ueckermünde Bömitz