1

home2

trein2

tripsin

tuin2

zaterdag 19 juli 2008 van Bömitz naar Bad Heringsdorf

Vandaag is het de laatste rit van de fietsroute en zullen we de Oostzee bereiken. Het eerste deel van het traject moeten we zelf uitzoeken want Bömitz is ver van de bewegwijzerde route gelegen. We fietsen naar de Zecheriner Brücke en komen daar net op tijd aan, want net als we op Usedom voet aan wal zetten gaat de brug open om het scheepvaartverkeer (alleen plezierjachten) door te laten.

We fietsen naar Karnin waarvan we de hefbrug al de vorige dag vanaf het vasteland hadden gezien. De brug is gebouwd naar het voorbeeld van de hefbrug over de Koningshaven in Rotterdam. In 1945 is de brug door de Wehrmacht onklaar gemaakt en de Russen hebben daarna de aansluitende sporen opgebroken. Van de brug is alleen nog het middendeel over en dat staat middenin het water.

 

karnin

Spoorbrug bij Karnin

 

Spoorbrug bij Karnin

 

We fietsen verder via rustige wegen naar het stadje Usedom, waar we via de Anklamer Tor binnenrijden. We bezoeken de kerk. Het volgende dorp heet Stolpe, waar een kasteel staat met een vervallen stalgebouw. Het kasteel is opgeknapt en er is een vernissage gaande, zodat we ons omringd zien door artistieke typen die met glazen wijn heen en weer lopen.

 

Zicht op het stadje Usedom

Zicht op het stadje Usedom

 

Anklamer Tor in Usedom

Anklamer Tor in Usedom

 

Het kasteel van Stolpe

Het kasteel van Stolpe

 

Stalgebouw van het kasteel van Stolpe

Stalgebouw van het kasteel van Stolpe

 

We steken het eiland dwars over en pauzeren in Korswandt waar we eten. Na Korswandt rijden we verkeerd (voor de tweede en laatste keer op onze tocht) en komen in een bos terecht waar we niemand tegenkomen. Het moet vlak bij de Poolse grens zijn, want af en toe word naar een Grenze verwezen. Uiteindelijk passeren we de spoorlijn naar de grens en zien we de grenspost voor ons. Hier zitten veel Poolse dames op het trottoir met hun koopwaar voor zich uitgestald, veel augurken en aardappelen. We besluiten om niet de grens over te steken, hoewel het Poolse Swinoujscie (Swinemünde) vlakbij ligt, en om de route te vervolgen naar Seebad Ahlbeck en Seebad Heringsdorf. Dat zijn twee van de drie Kaiserbäder aan de Oostzee (het derde heet Seebad Bansin).

 

Het landschap van Usedom

Het landschap van Usedom

 

Het landschap van Usedom

 

 

Op weg naar Bad Heringsdorf

Op weg naar Bad Heringsdorf

 

augurkengrens

Op de Poolse grens

 

Bad Heringsdorf is het eindpunt van onze fietstocht. We melden ons in het hotel Wald und See en leveren de fietsen af.

Moe maar voldaan lopen we langs het strand, zien de oude villa's en nemen een kijkje in het station van de Usedomer Bäder Bahn (UBB). Hier wacht ons een verrassing: de stationsrestauratie is ingericht als een aantal treincoupés en het bier wordt ons per modelspoorbaan gebracht! Er is ook een boeiend museumpje over de geschiedenis van de spoorwegen op Usedom.

 

In de stationsrestauratie van Bad Heringsdorf

In de stationsrestauratie van Bad Heringsdorf

 

 

Naar vrijdag 18 juli fietstocht Ueckermünde Bömitz        Naar 20 juli Bad Heringsdorf en Karlshage