1

home2

trein2

tripsin

tuin2

Fietstocht van Berlijn naar de Oostzee

 

Van 8 t/m 24 juli 2008 hebben we, grotendeels per fiets, een reis gemaakt door het gebied tussen Berlijn en het eiland Usedom in de Oostzee. In dit gebied, het noorden van de voormalige DDR (Duitse Democratische Republiek), liggen de deelstaten Berlijn, Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern.

Het gebied dat we bezocht hebben omvat het kernland van het vroegere keurvorstendom Brandenburg en het koninkrijk Pruisen, namelijk Berlijn en Brandenburg, en het later bij Pruisen gevoegde hertogdom Pommeren (voor zover niet na de oorlog in Polen terecht gekomen).

Grote delen van dit gebied zijn lange tijd Zweeds geweest en dit Zweedse verleden wordt tegenwoordig graag getoond. De talen waarin de diverse opschriften zijn gesteld zijn naast het Duits het Zweeds en het Pools. Want de Poolse grens, die langs de Oder loopt, is overal vlakbij, slechts enkele tientallen kilometers verwijderd. Het eiland Usedom is zelfs voor een deel Pools grondgebied, zodat we al fietsend bij de Poolse grens terecht kwamen.

Het landschap is rustig en ruim. Het is een glaciaal landschap, met lichte glooiingen en meertjes, met als ondergrond het systeem van eind- en grondmorenen uit de IJstijd. In het gebied was grootgrondbezit de regel. Het land werd bewerkt vanuit de dorpen die bij de landgoederen hoorden, zodat buiten de dorpen vanouds weinig bebouwing was. Dat levert het beeld op van uitgestrekte akkers en bossen. Grote delen van het gebied waren en zijn deels nog militair terrein.

De stadjes zijn klein, oude handelssteden, met vestingwallen omgeven. De stadjes hebben een Marienkirche en een Nikolauskirche, omdat St Nicolaas de patroon is van de handel. Langs de Oostzeekust waren de stadjes bij de Hanze aangesloten.

In de laatste dagen van de tweede wereldoorlog werden de stadjes grondig verwoest, omdat de plaatselijke Duitse legercommandanten het bevel hadden gekregen om de stadjes zo lang mogelijk te verdedigen tegen het oprukkende Rode Leger. De stadjes lagen op de marsroute naar Berlijn.

In de DDR periode werden de stadjes herbouwd door het neerzetten van zogenaamde Plattenbau, flatgebouwen van betonplaten in een recht toe recht aan patroon. De flatgebouwen hadden bepaalde standaardmaten en bij de situering van de flats werd geen acht geslagen op de nog aanwezige historische context. Er kwamen brede en rechte straten die bij voorkeur Straße der Freundschaft of Straße der Jugend gingen heten of naar een communistische held(in) werden vernoemd. Dit patroon is inclusief de naamgeving nog aanwezig, zij het dat veel flats nu zijn opgeknapt (of zijn verdwenen, omdat het inwonertal terugloopt).

Het stadsbeeld wordt verder veraangenaamd doordat het particulier initiatief overal leuke winkels doet verschijnen, restaurants en bakkerijen met terrassen. Ook zijn de mensen heel anders dan we ons van de vroegere situatie herinneren (en dat is positief bedoeld).

Kortom, voor liefhebbers van geschiedenis, cultuur en natuur, van rust, landleven (met de nadruk op ecologische producten) of van gewoon lekker fietsen is dit een ideaal vakantiedoel!

 

radtour
Wij hebben deze route in omgekeerde richting gereden.

Naar 8 en 10 juli Berlijn