home2

trein2

tripsin

tuin2

vrijdag 6 april

We staan weer vroeg op en rijden weer gratis met de metro (lijn 4) naar de Grote Markthal (1897). Beneden zijn kramen met verse waren: veel worsten en groenten, waaronder uiteraard glimmende paprika's en pepers. Boven zijn vooral souvenirwinkeltjes te vinden.

Grote Markthal

Grote Markthal

In de Centrale Markthal worden beneden groenten verkocht

In de Centrale Markthal worden beneden groenten verkocht

Het volgende reisdoel is het Memento Park. In een buitenwijk (we moeten naar het eindpunt van Metro 4 en dan met een bus verder) zijn tal van in ongenade gevallen standbeelden uit de communistische tijd in een parkachtige setting samengebracht. De gelaarsde voeten van Stalin staan eenzaam op een bakstenen sokkel, de rest van het beeld is omvergetrokken door woedende opstandelingen tijdens de Hongaarse Opstand van 1956. Verder zijn er druk gebarende beelden, arbeiders en soldaten die elkaar de hand schudden, drie zwemsters die blijkbaar kampioen zijn geworden, een slaaf (arbeider) die naar zijn bevrijding reikt. Veel Lenin, Marx en Engels, de laatsten in kubistische uitvoering. In een houten zaaltje wordt een film gedraaid over de werkmethoden van de vroegere Hongaarse geheime dienst.

Van een beeld van Stalin zijn alleen diens gelaarsde voeten overgebleven

Van een beeld van Stalin zijn alleen diens gelaarsde voeten overgebleven

 

Marx en Engels in kubistische stijl

Marx en Engels in kubistische stijl

 

Drie zwemsters die kennelijk kampioen waren

Drie zwemsters die kennelijk kampioen waren

Het is tijd voor een ontspannend bad in een van de badhuizen die de stad rijk is. De Turkse overheersers hebben destijds de geneeskrachtige bronnen herontdekt (de Romeinen wisten het al) en in bedrijf genomen. Een van de mooiste badinrichtingen is Gellert aan de Donau in Boeda en daar gaan we heen. Het gebouw is van het eind van de 19de eeuw, toen hier een ware bouwwoede geheerst moet hebben, want veel gebouwen in de stad zien er ongeveer hetzelfde uit. De torentjes op het gebouw moeten doen denken aan Turkse legertenten. Het grote binnenbad wordt omzoomd met zuilen, jammer dat het water zo koud is. Gelukkig zijn er ook kleinere baden met warmer water, naar keuze 36 of 40°C.

In het Gellert badhuis

In het Gellert badhuis

Vlakbij Hotel Gellert is een kerkje in de rotsen uitgehakt. Binnen blijken zelfs meerdere kapellen aanwezig. Het complex dateert van 1926.

De Rotskerk

De Rotskerk

In de ondergaande zon bekijken we het exterieur van de Grote Synagoge in Pest, de grootste synagoge van Europa. Er is een dienst aan de gang omdat het vrijdagavond is. De bezoekers worden streng gecontroleerd.

Grote Synagoge

Grote Synagoge

We eten in een Thais restaurant, het personeel lijkt eerder Vietnamees dan Thai.

terug naar het overzicht   naar zaterdag 7 april