home2

trein2

tripsin

tuin2

drenthe header

 

Fietstocht door Drenthe, 28 augustus 2015

 

Van 28 t/m 30 augustus 2015 namen we deel aan het ''verrassingsweekend'' van de Gay Garden Club. Het weekend bestond uit het bezichtigen van tuinen in Drenthe, met Zuidlaren als standplaats. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt door op de eerste dag, 28 augustus, al eerder naar Zuidlaren af te reizen, bij het hotel aan de Brink (een van de zeven brinken die het dorp heeft) onze fietsen uit de auto te halen en de rest van de dag door een deel van Drenthe te fietsen. Aan het eind van de middag troffen we de overige deelnemers op het terras van het hotel, waar het in de zon goed toeven was.

 

Drenthe leent zich uitstekend voor fietstochten. Er is een uitgebreid netwerk van fietspaden te vinden, slechts sporadisch moesten we ons pad delen met andersoortige weggebruikers. Er zijn tal van fietsroutes te vinden op internet. Wij hebben twee van die routes deels met elkaar gecombineerd zodat een afwisselend parcours tot stand kwam. We moesten wel de knooppunten goed in het oog houden, maar dat ging gemakkelijk.

Zuidlaren is een uitgestrekt, groen dorp, voorzien van vrijliggende fietspaden. We waren dan ook snel bij het tunneltje onder de grote weg Assen-Emmen en toen lag het landschap voor ons open. Drager van dat landschap is de Drentsche Aa, een rivier die enkele jaren geleden is teruggebracht in haar oorspronkelijke staat. De ''normalisering'' van de rivier is ongedaan gemaakt, de Aa mag weer meanderen. Langs de rivier zijn veel voormalige weidegronden veranderd in natuurgebieden, zodat het stroomdal een natuurlijk beeld biedt.

 

We fietsen naar het dorp Schipborg, gelegen op het zandplateau van Drenthe, aan de oostelijke rand van het stroomdallandschap van de Drentsche Aa, die hier overigens het Schipborgsche Diep heet (de Drentsche Aa draagt gedurende haar loop achtereenvolgens diverse namen en heet merkwaardigerwijs alleen binnen de provincie Groningen Drentsche Aa). In Schipborg willen we de boerderij bekijken die Berlage gebouwd heeft, in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller, maar dat blijkt niet mogelijk. We komen niet verder dan het begin van een lange oprijlaan waar een bordje ''verboden toegang'' ons tegenhoudt.

 

Dal van de Drentsche Aa bij Schipborg

Dal van de Drentsche Aa bij Schipborg

 

Dan maar naar de overkant van de weg, waar in het bos het hunebed van Schipborg tussen de bomen ligt. Hier strekt zich ook een heideveld uit, de heide staat in bloei.

 

Het hunebed van Schipborg

Het hunebed van Schipborg

 

Bloeiende heide bij Schipborg

Bloeiende heide bij Schipborg

 

We rijden terug naar het dal van de Aa en beklimmen de Kymmelsberg, een heuvel van opgestoven zand. Het uitzicht over de meanders van de rivier die hier het Schipborgsche Diep heet en de natte oeverlanden is indrukwekkend.

 

Uitzicht op de meanders van de Aa (hier het Schipborgsch Diep geheten)

Uitzicht op de meanders van de Aa (hier het Schipborgsch Diep geheten)

 

We fietsen verder zuidwaarts langs de rand van het stroomdal. We passeren een mooi golvend en bloeiend heideveld en kopen bij een boerderij een pot honing.

 

Heideveld langs de route naar Gasteren

Heideveld langs de route naar Gasteren

 

Het dorp Gasteren is een typisch Drents brinkdorp. De beboomde brink wordt omzoomd door de voor Drenthe typische Saksische boerderijen. De meeste zijn echter niet meer als zodanig in gebruik en worden bewoond door westerlingen. De bijbehorende landbouwgronden zijn aan de weinige boeren verkocht die nog wel een bedrijf hebben en zijn overgestapt op grootschalige bedrijfsvoering.

 

Aan de brink van Gasteren

Aan de brink van Gasteren

 

Onze weg voert verder door een landbouwgebied naar Anderen, weer een brinkdorp. Onderweg komen we een natuurontwikkelingsproject tegen, waarbij het stroomgebied van de Scheebroekerloop (zijbeek van de Aa, die hier het Andersche Diep heet) een natuurlijk aanzien terugkrijgt.

 

Natuurontwikkeling langs de Scheebroekerloop bij Anderen

Natuurontwikkeling langs de Scheebroekerloop bij Anderen

 

Voorbij Anderen komen we door een verkaveld landbouwgebied en bereiken Rolde, van ver te herkennen door zijn kloeke kerktoren.

 

De kerk van Rolde

De kerk van Rolde

 

Vlakbij de kerk liggen twee hunebedden. Het achterste van die twee wordt overschaduwd door een majestueuze eik, nog geplant door Albert Egges van Giffen, de professor die hier archeologisch onderzoek heeft gedaan.

 

Het hunebed van Rolde dat het dichtst bij de kerk ligt

Het hunebed van Rolde dat het dichtst bij de kerk ligt 

 

Het wat verder weg gelegen hunebed van Rolde, met de door Van Giffen geplante eik

Het wat verder weg gelegen hunebed van Rolde, met de door Van Giffen geplante eik

 

De route voert nu noordwaarts en via een aaneenschakeling van natuurgebieden, nu aan de westkant van het stroomdal van de Drentsche Aa, en nog wat landbouwpercelen bereiken we weer Zuidlaren. De molen van Oudemolen is aan deze route een opvallend element.

 

De molen van Oudemolen

De molen van Oudemolen