1

home2

trein2

tripsin

tuin2

zaterdag 29 augustus Münster en Haltern am See

We staan vroeg op want we kunnen al om 7 uur ontbijten en we hebben een lange dag voor de boeg. Eerst lopen we naar de nabije botanische tuin, aangelegd in een deel van de voormalige paleistuin van het prins-bisschoppelijk paleis. Het paleis is een gigantisch 18de eeuws barokgebouw dat nu in gebruik is bij de universiteit. Het is uitermate rustig in de tuin, de tuin is prachtig aangelegd en er zijn tropische kassen.

 

Voormalig bisschoppelijk paleis in Münster

Voormalig bisschoppelijk paleis in Münster

 

Botanische tuin

Botanische tuin

 

Om 11 uur begint de rondleiding door de binnenstad van Münster. We vervoegen ons in het raadhuis dat een reconstructie is van het gebouw dat in de oorlog is verwoest (zoals 90% van de binnenstad). De Friedenssaal van het raadhuis krijgen we niet te zien, want we moeten meteen naar buiten en begeven ons naar de Lambertikirche, een van de vier parochiekerken die met de Dom samen een kruis in de stadsplattegrond vormen. De kerk is bezienswaardig door de drie ijzeren kooien die aan de toren hangen. In deze kooien werden de gevilde lichamen tentoongesteld van drie wederdopers die een waar schrikbewind in de stad uitoefenden. De leider was de Nederlander Jan van Leyden, bekend van het spreekwoord waarin zijn naam voorkomt.

 

Prinzipalmarkt en Lambertikirche

Prinzipalmarkt en Lambertikirche

 

We lopen verder door de gereconstrueerde binnenstad naar de Clemenskapel (eertijds behorend bij een klooster annex ziekenhuis) en via het marktplein (gezellig druk) naar de Dom. De Dom is in de oorlog goeddeels gespaard gebleven omdat die voor de Engelse vliegers als baken diende. Befaamd is er het astronomisch uurwerk.

 

Clemenskapel

Clemenskapel

 

Marktplein met Dom

Marktplein met Dom

 

Om 1 uur is de rondleiding afgelopen en we kunnen nog snel een bezoek brengen aan de nieuwe stadsbibliotheek (1993) van het architectenbureau Bolles en Wilson. De oude bibliotheek ernaast is nu het Nederlands cultureel centrum en is gevestigd in het gebouw dat tijdens de vredesonderhandelingen in Münster (afgesloten door de Vrede van Münster in 1648) in gebruik was bij de Nederlandse afvaardiging.

 

Bibliotheek

Bibliotheek

 

Haus der Niederlande

Haus der Niederlande

 

We gaan naar Haltern am See om de tentoonstelling Imperium te zien. Hier lag een Romeins legerkamp bij de rivier de Lippe, die de Romeinen gebruikten als transportroute naar het Germaanse binnenland. Van dat kamp zijn tal van overblijfselen gevonden en op luchtfoto's is de omtrek van het kamp goed te zien. We zien er onder andere een pottenbakkersoven (hier gevonden en uitgegraven), een wijnvat, een boot, olielampen, munten, vazen, allerlei gebruiksvoorwerpen. Het kamp werd na de verloren Varusslag in allerijl ontruimd en de Romeinen kwamen lange tijd niet terug. Het idee om een provincie Germania te stichten (met Haltern am See als hoofdstad) werd voorgoed opgegeven.

 

LWL Roemermuseum in Haltern am See

LWL Roemermuseum in Haltern am See

 

Olielampje

Olielampje

 

Romeinse munten

Romeinse munten

 

Invallen van de Romeinen in het door Germaanse stammen bewoond gebied

Invallen van de Romeinen in het door Germaanse stammen bewoond gebied

 

Terug in Münster is er nog tijd voor een bezoek aan de schouwburg, het Stadttheater (1956, 1971). We kunnen niet in de zalen, maar wel in de prachtige foyer.

 

Stadttheater in Münster

Stadttheater in Münster

 

Foyer in het Stadttheater

Foyer in het Stadttheater

 

We eten in het restaurant Kieperkerl bij de vroegere binnenhaven, weer degelijk eten en een prima glas bier.

 

Naar 28 augustus Kalkriese       Naar 30 augustus Detmold