1

home2

trein2

tripsin

tuin2

vrijdag 28 augustus Kalkriese

Het blijkt maar ruim drie uur rijden naar Kalkriese. Zelfs als de beoogde afslag van de Autobahn buiten gebruik blijkt en we per ongeluk in een buitenwijk van Osnabrück belanden.

Het is nog stil in het museum en we kunnen rustig rondkijken. De tentoonstelling Konflikt is gewijd aan de talrijke conflicten tussen de Romeinen en Germaanse stammen en tussen Germaanse stammen onderling. De getoonde voorwerpen zijn afkomstig uit veel musea in Europa, ook uit Nederland (het Museum voor Scheepsarcheologie in Lelystad, Het Valkhof in Nijmegen en de collectie van de gemeente Utrecht, voor zover het vondsten betreft uit Vechten – De Meern. Ook op de andere tentoonstellingen zouden we deze Nederlandse inbreng tegenkomen).

De vondsten die in het recente verleden in Kalkriese zelf zijn gedaan zijn te vinden in de vaste collectie van het museum, die is ondergebracht in een gebouw van gecorrodeerd staal verderop. Veel valt er niet te zien, wat munten, restanten van wapentuig en een gezichtsmasker dat als pronkstuk van de collectie dient en waarvan de afbeelding ook de catalogus Konflikt siert.

 

Romeinse speerpunten

Romeinse speerpunten

 

Een door Germanen geroofde Romeinse schat, gevonden op de bodem van de Rijn

Een door Germanen geroofde Romeinse schat, gevonden op de bodem van de Rijn

 

Romeinse amuletten

Romeinse amuletten

 

Buiten het museum strekt zich een archeologisch park uit, waar opgravingen zijn en nog worden verricht. Want hier zou de veldslag hebben plaatsgevonden. Er zijn sporen aangetroffen van een palissade van palen en opgestapelde graszoden en een dergelijke verdedigingswal (?) is ter plaatse gereconstrueerd.

 

De veronderstelde locatie van de Varusslag

De veronderstelde locatie van de Varusslag

 

We nemen een landschappelijk fraaie route van Kalkriese naar Münster, dwars door twee heuvelruggen van het Teutoburgerwald.

In Münster maken we het ons gemakkelijk, we drinken het plaatselijke bier en gebruiken een degelijke Duitse maaltijd. We blijken in een verkiezingsstrijd te zijn beland, want op zondag worden hier gemeenteraadsverkiezingen gehouden en blijkbaar wordt hier ook de burgemeester ge- of herkozen.

 

 

Naar de inleiding       Naar 29 augustus Munster en Haltern am See