1

home2

trein2

tripsin

tuin2

zondag 30 augustus

Vandaag gaan we naar de laatste tentoonstelling, Mythos. Daarvoor moeten we een eind naar het oosten, naar Detmold in het vroegere vorstendom Lippe.

 

Het vorstelijk slot in Detmold

Het vorstelijk slot in Detmold

 

In Detmold waren we al eens geweest, het is een historische residentiestad met het slot van de familie Lippe-Biesterfeld.

Eerst gaan we naar het Hermannsdenkmal bovenop een heuvel in het Teutoburgerwald. We zien de laagte in de heuvelrug beneden ons, maar hier zijn nooit sporen van een veldslag aangetroffen. Het standbeeld is een initiatief van ene Von Bandel, wiens houten huisje nog steeds aan de voet van het monument staat. Vanuit dat huisje organiseerde hij de bouw van het monument en hij financierde de bouw ook grotendeels zelf, hetgeen een persoonlijk bankroet tot gevolg had.

 

Hermannsdenkmal

Hermannsdenkmal

 

Uitzicht op het Teutoburger Wald

Uitzicht op het Teutoburger Wald

 

Het huisje van Von Bandel

Het huisje van Von Bandel

 

Het Lippisches Landesmuseum waar de tentoonstelling wordt gehouden bestaat uit een voormalig stalgebouw (van de vorstelijke familie) en een moderne uitbreiding. De tentoonstelling heeft betrekking op de mythevorming in het Romeinse Rijk betreffende de Germanen, maar ook op de mythen die zich hebben gevormd rondom Arminius oftewel Hermann. De oudste geschriften over de Varusslag en Hermann zijn er te zien. Ook een prachtige kaart van het Duitse Rijk (inclusief Nederland) van de Amsterdamse kartograaf Blaeu. Op de tentoonstelling wordt een parallel getrokken met 'onze' Claudius Civilis en zijn Batavieren. Ook hij werd een nationalistisch symbool, voor de Nederlanders, en de Batavieren werden beschouwd als de eerste Nederlanders. Zoals Hermann de eerste Duitser werd.

 

Lippisches Landesmuseum

Lippisches Landesmuseum

 

Sarcophaag met afbeeldingen van Romeinen en verslagen Germanen

Sarcophaag met afbeeldingen van Romeinen en verslagen Germanen

 

De terugreis verloopt via Bielefeld en de Autobahnen langs de noordrand van het Ruhrgebied en naar Arnhem.

 

Het was een prachtig weekend, waarin we drie boeiende tentoonstellingen hebben gezien, die samen een goed beeld geven van de Romeinse en Germaanse aanwezigheid in dit deel van Europa.

 

Terug naar 29 augustus Munster Haltern am See