1

home2

trein2

tripsin

tuin2

Naar de sporen van de Varusslag 28 t/m 30 augustus 2009

Varus is de naam van de Romeinse veldheer die - volgens de Romeinse geschiedschrijver Tacitus - slag leverde tegen de hoofdman van de stam der Cherusken, Arminius. Deze Arminius werd later door Luther Hermann genoemd en onder die naam is hij de Germaan bij uitstek en de stamvader van de Duitse natie geworden. Hij werd een nationalistisch symbool en ter ere van hem is in de jaren '70 van de 19de eeuw een gigantisch standbeeld opgericht bij de plaats die destijds werd verondersteld het slagveld te zijn geweest, een doorgang in het Teutoburgerwald bij Detmold. Via deze doorgang zou het Romeinse leger onder Varus hebben willen binnendringen in het Germaanse gebied met de bedoeling om hier een Romeinse provincie Germania te stichten. Een provincie die zou bewerkstelligen dat de grens van het Romeinse rijk zou verschuiven van de Rijn naar de Elbe. Op deze plaats zijn echter nooit overblijfselen gevonden van een veldslag. Wel zijn vrij recent in een terrein bij Kalkriese, verder naar het noordwesten, voorwerpen aangetroffen die zijn geïnterpreteerd als aanwijzingen dat daar een veldslag heeft plaatsgevonden waarbij Romeinen betrokken waren. Ook daar bevindt zich een opening in de heuvelrug van het Teutoburgerwald. Een smalle doorgang tussen een heuvel en een groot moeras. Hier zou een Germaanse nederzetting zijn geweest en hier zouden de Germanen een palissade hebben opgericht om zich daarachter te kunnen verschuilen als het Romeinse leger er aan zou komen. De Romeinen zouden aldus in een hinderlaag zijn gelokt en vervolgens zijn verslagen.

Deze gebeurtenis zou hebben plaatsgevonden in het jaar 9 na Christus, dit jaar dus exact 2000 jaar geleden. Alle reden om er maar liefst drie tentoonstellingen aan te wijden. Deze tentoonstellingen zijn:

  • Konflikt, te zien in het museum in Kalkriese, de plaats waar de veldslag plaatsgevonden zou kunnen hebben, afgaande op de recente vondsten ter plaatse,

  • Imperium, te zien in het museum te Haltern am See, de plaats waar het Romeinse hoofdkwartier was dat was bedoeld als uitvalsbasis voor de verovering van heel Germanië, de gedroomde uitbreiding van het Imperium,

  • Mythos, te zien in het museum in Detmold, de plaats dichtbij het Hermannsdenkmal. Hier is aandacht besteed aan de mythevorming met betrekking tot de Germanen en de Varusslag.

Varrusslacht

De vereniging voor vreemdelingenverkeer Münsterland e.V. biedt de mogelijkheid om in drie dagen tijd alledrie tentoonstellingen te bezoeken, met een combikaart. Dit arrangement omvat ook twee hotelovernachtingen, een rondleiding door de binnenstad van Münster en een exemplaar van de catalogus van de tentoonstelling Imperium. Wij kozen voor een hotel nabij de binnenstad van Münster en toch dichtbij uitvalswegen, hotel Jellentrup. In het weekend van 28 tot en met 30 augustus 2009 maakten wij van dit arrangement gebruik.

 

 

Naar 28 augustus Kalkriese