1

home2

trein2

tripsin

tuin2

Circuit Nord – France 24 t/m 26 mei 2013

De Studiekring Eerste Millennium (SEM), een genootschap van (amateur) historici die zich bezig houden met de geschiedenis van de Lage Landen in de eerste duizend jaar van onze jaartelling, heeft van 24 t/m 26 mei 2013 een excursie georganiseerd naar het gebied waar, volgens het genootschap, de wieg heeft gestaan van onze vaderlandse geschiedenis. Dat gebied ligt niet in Nederland of in Belgie, maar in Frankrijk. In dat gebied, Frans Vlaanderen, moeten de bekeringsactiviteiten van de heiligen Willibrordus en Bonifatius worden gesitueerd en daar ook moet het eertijds machtige Dorestad worden gezocht. Het is het gebied waar de Frisones woonden en dat waren de Friezen die door Bonifatius in diens bekeringsdrift werden bezocht en die hem ter dood hebben gebracht. Dat was in het jaar 754. Dat jaar zou wel kunnen kloppen, maar niet de plaats waar de moord volgens de officiele geschiedschrijving plaatsvond. Niet Dokkum, maar een plaats in het huidige Frankrijk. Zo moet ook Trajectum (bisschopszetel van Willibrord) niet ter plaatse van Utrecht worden gezocht, maar in Tournehem (hoewel er volgens de SEM ook andere kandidaten zijn voor lokalisering van dat Trajectum) en Dorestad zou Audruicq of wellicht Doornik zijn en niet Wijk bij Duurstede.

Voor ons Almeerders is het gebied van extra betekenis, omdat hier het eigenlijke Almere moet hebben gelegen, het water dat Bonifatius vanuit Engeland komend moest oversteken om het missiegebied van de Frisones of Friezen te kunnen bereiken. Pas later zou een ander water met de naam Almere worden aangeduid, namelijk de voorloper van de Zuiderzee. De stad Almere is genoemd naar dat nieuwere water Almere. De geschiedschrijving die behoorde bij het oorspronkelijke Almere in Frankrijk is in de loop der eeuwen verbonden geraakt met dat latere Almere en zo komt het dat Bonifatius in de geschiedschrijving over de latere Zuiderzee zeilde om in het huidige Friesland zijn einde te vinden.

Door persoonlijke omstandigheden konden we niet aan het programma van zondag 26 mei deelnemen, dus blijft het reisverslag beperkt tot 24 en 25 mei.

 

pl

 

 Naar 24 mei Doornik      Naar 25 mei rondrit Noord frankrijk