1

home2

trein2

tripsin

tuin2

Op 15 en 16 oktober zijn we met Yonty naar de Westhoek in West-Vlaanderen gegaan. Edith zou meegaan, maar werd onverwacht ziek. Het hoofddoel van de reis was het ophalen van drie kratten bier bij de abdij van Westvleteren, maar we hadden besloten om die handeling uit te bouwen tot een tweedaags bezoek aan de streek, met een uitstapje naar Frankrijk. Yonty en Edith kennen de Westhoek op hun duimpje, ze hebben er al jarenlang een caravan staan, maar wij waren er eigenlijk nooit echt geweest.

De Westhoek is het zuidelijkst deel van de provincie West-Vlaanderen, grenzend aan Noord-Frankrijk. De grens wordt gevormd door een rij heuvels met namen als Kasselberg, Katsberg, Zwarteberg, Rodeberg en verder landinwaarts de geïsoleerd in het landschap gelegen Kemmelberg, zuidelijk van Ieper. Deze heuvelrug vormt ook een waterscheiding, tussen het stroomgebied van de Leie aan de zuidkant en dat van de IJzer aan de noordkant.

Het op de Westhoek aansluitende Franse gebied is van oorsprong ook Vlaams, maar werd bij de Vrede van Nijmegen (1678) bij het Frankrijk van Lodewijk XIV gevoegd en nadien stelselmatig verfranst. Het Vlaamse verleden valt nog af te lezen aan de plaatsnamen en de familienamen die je tegenkomt en hier en daar valt nog een Nederlandse tekst te lezen. Ook sommige streekgerechten hebben nog een Vlaamse naam, zoals het 'potjevleesch'.

 

 

taalgrenswesthoek

 

 

 

Naar 15 october Beveren Westvleteren en Poperinge