1

home2

trein2

tripsin

tuin2

zaterdag 6 juni

Vandaag gaan we fietsen. We koersen aan op Sint Truiden waar het vanochtend markt is. De route loopt via boomgaarden waar we appels, peren en kersen aan de bomen zien. Ook akkers met tarwe, gerst, vlas en voederbieten passeren we en velden met aardbeien. De route is licht geaccidenteerd en goed te doen. Veel wegen zijn alleen voor fietsers en landbouwverkeer toegankelijk.

In Sint Truiden is het inderdaad markt. We gaan echter eerst naar de boekhandel die rijk gesorteerd blijkt. Op de markt worden veel aardbeien verhandeld, andere soorten fruit en groenten en er is zelfs een kraam met Hollandse producten (veel kaas). De verkiezingsstrijd is in volle gang, dus wordt er volop geflyerd (op zondag 7 juni gaan de Belgen naar de stembus voor zowel de Europese als de regionale verkiezingen). We zouden later nog de Vlaamse liberale politica Annemie Neyts tegen het lijf lopen!

 

Grote Markt in Sint Truiden met stadhuis (belfort) en H. Hartkerk

Grote Markt in Sint Truiden met stadhuis (belfort) en H. Hartkerk

 

Belfort gezien vanuit de H. Hartkerk

Belfort gezien vanuit de H. Hartkerk

 

Op de markt zijn volop aardbeien te koop!

Op de markt zijn volop aardbeien te koop!

Na terrasbezoek gaan we naar het begijnhof. Het kerkje is echter dicht en verder bestaat het begijnhof uit een groene vlakte (voormalig bleekveld en kerkhof) met daaraan historische woonhuizen voor de toenmalige begijnen en de infirmerie (ziekenverpleging).

We gebruiken de lunch op een terras en fietsen terug naar Borlo via een andere route. Gedeeltelijk voert de route via een Romeinse weg die kaarsrecht liep (en deels nog loopt) van de Franse kust naar Tongeren en verder naar Maastricht en het Rijnland.

We stoppen even in Gingelom waar het kasteel staat van baron Chokier die in de eerste weken van het pas gestichte koninkrijk België (1830) de regent van dat koninkrijk was (Koning Leopold I was nog niet gearriveerd). Opvallend zijn de drie tumuli of grafheuvels die verderop, tussen Kortijs en Vorsen, fraai in het landschap liggen.

Op weg naar Gingelom, tussen de boomgaarden

Op weg naar Gingelom, tussen de boomgaarden

 

Het grootschalige landschap van de Droge Haspengouw

Het grootschalige landschap van de Droge Haspengouw

 

Golvende graanvelden

Golvende graanvelden

 

Tumuli rijzen uit boven een vlasakker

Tumuli rijzen uit boven een vlasakker

Vanavond hebben we een viergangen diner met bierdegustatie. Het diner bestaat uit: een omelet, groentensoep, een ovenschotel en een taartje. Er worden vijf soorten bier bij geserveerd, onder andere het Chokierbier, genoemd naar de baron die regent was van België.

Na het diner wandelen we door Borlo en bezoeken de kerk. De kerk is nog open, maar de koster komt er al aan om hem dicht te doen. Als hij ons ziet doet hij de lichten aan zodat we het fraaie houtsnijwerk kunnen bewonderen. Hij heeft tijd voor een praatje en zodoende komen we veel te weten over het dorpsleven in Borlo. Hij vertelt dat de bewoners deels in Brussel werken, in Sint Truiden en in Landen. Vroeger werkte zowat iedereen in de staalfabrieken en hoogovens in de regio Luik, maar dat is helemaal afgelopen. De kleine boerenbedrijven zijn er mee opgehouden en de grond van die kleine bedrijven is nu verpacht aan de grote agrarische bedrijven, die dus nog groter zijn geworden.

 

Naar 5 juni Beringen en Borgloon      Naar 7 juni Luik