Bezoek aan Dreischor en het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, 15 augustus 2009
Op voorstel van buurman Yonty gingen we gevieren (Edith maakte het viertal compleet) per Kia naar de Vlasdag in Dreischor op Schouwen-Duiveland. Via buurman Henk hadden we een parkeerkaart geregeld voor bewoners van het dorp (en maar hopen dat we niet door de mand zouden vallen).
We namen een toeristische route, via de Alblasserwaard die er prachtig groen bij lag. Verder via de Kiltunnel, waar nog tol wordt geheven, en de weg door de Hoeksche Waard. Ter hoogte van Mijnsheerenland ligt een rotonde midden in het niets, maar die bleek later tot bebouwde kom te zijn verklaard en Jos reed daar blijkbaar 57 kilometer per uur! De boete bedroeg 34 euro..... .
Het ging verder door Goeree-Overflakkee over de Grevelingendam naar Bruinisse en Sirjansland op Schouwen om te arriveren in Dreischor. Inderdaad mochten we in de dorpskom parkeren.
Dreischor is een ringdorp. De Adriaanskerk staat in het midden van een ring van huizen en het voormalig gemeentehuis. Rondom de kerk ligt een cirkelvormig grasveld en daar omheen loopt een sloot, waarachter de straat (de Ring) loopt waar de huizen pal aan staan.
De Ring in Dreischor
Vandaag wordt de jaarlijkse Vlasdag gehouden, een herinnering aan de tijd dat het dorp voornamelijk leefde van de vlasteelt.
Zo stond het vlas na de oogst op het land
De Vlasdag blijkt een folkloristisch gebeuren te zijn, waar ook aandacht wordt besteed aan het bereiden van boterbabbelaars, aan de Zeeuwse klederdrachten, streekproducten als mosterd en jam, oude kaarten en boeken. We lopen twee keer rond en kopen wat mosterd.
Het bereiden van boterbabbelaars
De was wordt gedaan in de doordeweekse klederdracht
De kerk is open en we drinken er koffie met taart. De kerk is bezienswaardig door de prachtige 18de eeuwse grafmonumenten die in een aparte kapel bij elkaar staan. De kapel is helaas door een hek afgesloten, maar we kunnen door de spijlen kijken. De plafondschildering blijkt een fraai staaltje te zijn van monochromie.
De grafkapel in de Adriaanskerk
Het grafmonument voor Pieter Mogge (overleden in 1756)
We verlaten Dreischor en rijden langs Nieuwerkerk naar Ouwerkerk. Hier werd in november 1953 het laatste gat in de dijk rond Schouwen gesloten, een van de dijkdoorbraken van de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Met deze sluiting waren alle doorbraken in het getroffen gebied hersteld. De sluiting vond plaats met caissons die op de juiste plaats werden gevaren en afgezonken.
Het Watersnoodmuseum is ingericht in vier caissons die nog in de dijk liggen. De opstelling is sereen, sober en indrukwekkend. We brengen er geruime tijd door.
Het Watersnoodmuseum in de caissons bij Ouwerkerk
Namen van slachtoffers
Locomotiefje dat is gebruikt bij het dichten van de dijken
Na dit bezoek rijden we naar de Plompetoren, het enige restant van het verdronken dorp Koudekerke
De toren blijkt te hebben behoord bij een Willibrorduskerk, een verwijzing naar de activiteiten van Sint Willibrord in Zeeland.
De Plompetoren van Koudekerke rijst uit boven de akkers
We vervolgen onze weg naar Burghsluis, Burgh en Haamstede en passeren het vroegere vliegveld Haamstede en het atelier annex woning van de kunstenares Daniëlle Orelio van wie we enkele kunstwerken hebben!
We verlaten Schouwen en rijden over de Brouwersdam naar Goeree-Overflakkee. We nemen de weg die in de lengterichting over het eiland loopt en besluiten om het Hellegatsplein over te steken om te gaan eten in Willemstad aan het Hollands Diep.
Het Mauritshuis in Willemstad, in Hollandse Renaissancestijl
Willemstad is een vestingstadje dat is gebouwd in de Tachtigjarige Oorlog. We eten voortreffelijk op een terras (Belgisch biertje er bij) en wandelen door de vestingstad. We zien het voormalig raadhuis, de eerste protestantse kerk van Nederland en het Mauritshuis, gebouwd als residentie voor prins Maurits die de vesting heeft laten aanleggen. We lopen over de wallen en zien de restanten van Duitse bunkers en opstelplaatsen voor afweergeschut, bewijzen dat de Duitsers een invasie verwachtten via het Hollands Diep.
De terugreis verloopt via Dordrecht en weer de Alblasserwaard, waar een alcoholcontrole goed voor Jos uitpakt (ondanks het Belgisch biertje).
Een geslaagde dag, waarin we twee eilanden goed hebben kunnen zien, Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee, een leuke folkloristische dag hebben bezocht, een prachtig museum en herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog en de Tweede Wereldoorlog. En dat alles met schitterend weer, een van de warmste dagen van het jaar!
(Foto's: Yonty van Oorschot)