3

home2

trein2

trips2

tuinin

vrijdag 29 augustus

 

We vertrekken in de ochtend met stralend weer en rijden via onze ''toeristische'' route door de Alblasserwaard naar Halsteren. We lunchen in het restaurant Colweghe, waar gehandicapten bedienen en in de keuken staan.

De rit naar het noordelijk van Antwerpen gelegen (fort) Liefkenshoek, waar drie tunnels na elkaar onder de havens en de Schelde liggen, verloopt zonder files. Aan de linkerkant van de Schelde is het landschap rustig en landelijk en via een paar dorpen in het Waasland passeren we weer de Nederlandse grens en rijden Hulst binnen.

In Hulst nemen we de tijd om het historische vestingstadje te bekijken. Jos was er nog nooit geweest en Gerard alleen een keer op de fiets, een halve eeuw geleden. Het blijkt echter niet moeilijk om weer de weg in het stadje te vinden. Zoals bij vestingsteden doorgaans het geval is, is de ruimtelijke opbouw van Hulst overzichtelijk.

Terzijde van het marktplein verheft zich de forse Willibrorduskerk. De kerk is gothisch. In oorsprong katholiek, na de reformatie protestant, sinds Napoleon door de twee godsdiensten gedeeld als ''simultaankerk'', waarbij de protestanten het schip toebedeeld kregen en de katholieken het priesterkoor. Een muur scheidde beide kerkgenootschappen. In 1929 kregen de protestanten eindelijk een eigen kerkgebouw en de katholieken nemen sindsdien de gehele kerk in beslag. De kerk draagt zelfs de eretitel van ''basiliek'' en wordt geacht een van de mooiste kerken in Nederland te zijn. Volgens sommigen wordt aan die schoonheid afbreuk gedaan door de uit het einde van de jaren 1950 daterende betonnen torenspits. Die dient ter vervanging van de neogothische spits die in het najaar van 1944 door de Poolse bevrijders in puin werd geschoten.

 

De Willibrordusbasiliek van Hulst wordt bekroond door een betonnen torenspits

De St Willibrordusbasiliek van Hulst wordt bekroond door een betonnen torenspits

 

De St Willibrordus was een ''simultaankerk''              Het priesterkoor heeft gebrandschilderde ramen
De St Willibrordus was een "simultaankerk"   Het priesterkoor heeft gebrandschilderde ramen

 

Een korte wandeling brengt ons naar de Keldermanspoort, die zowel een landpoort als een waterpoort is en die daarom ook wel ''Dubbele Poort'' wordt genoemd. De waterpoort bood toegang tot de haven die later is gedempt, maar die een paar jaar geleden weer is opengelegd, zij het zonder verbinding met het water buiten de vesting. Het gereconstrueerde havenbassin heet de Bierkaai en wordt door terrassen omzoomd, maar erg levendig is dit deel van de binnenstad nog niet.

 

De Bierkaai is het gereconstrueerde havenbassin

De Bierkaai is het gereconstrueerde havenbassin

 

 

De ''Dubbele Poort'' diende voor verkeer te land en over het water

De ''Dubbele Poort'' diende voor verkeer te land en over het water

 

We wandelen van de ''Dubbele Poort'' over de vestingwal naar de Gentse Poort, waar een monument staat ter herinnering aan de Vos Reinaerde, waarvan de legende in Hulst wordt gesitueerd.

 

Gezicht op twee (van de negen) bolwerken van de vesting Hulst

Gezicht op twee (van de negen) bolwerken van de vesting Hulst

 

Vlakbij is een vroegere goederenloods te zien van de voormalige spoorlijn Mechelen-Hulst-Terneuzen. De lijn is in 1952 opgeheven en het stationsgebouw van Hulst is afgebroken, maar de voormalige goederenloods is behouden gebleven en nu in gebruik bij de brouwerij ''De Halve Maan''. Helaas is het bijbehorende proeflokaal vanmiddag gesloten.

 

De voormalige goederenloods is voorzien van een (niet oorspronkelijk) perron

De voormalige goederenloods is voorzien van een (niet oorspronkelijk) perron

 

We verlaten Hulst en rijden via het fraaie landschap van Zeeuws Vlaanderen naar Terneuzen. Daar ontmoeten we in het hotel de overige deelnemers aan deze reis.

 

Terug naar de inleiding          Naar 30 augustus Tuinen in Zeeuws Vlaanderen