3

home2

trein2

trips2

tuinin

vrijdag 11 juli, Meise en villa Van Buuren

 

Het was vroeg dag, want al om 7 uur stond de auto van de zoon van Tiny, Hans, voor de deur. Hij bracht ons, uiteraard samen met Tiny, naar de opstapplaats bij het station van Amersfoort. We kwamen daar riant op tijd aan. Vervolgens ging het via Utrecht en Prinsenbeek naar het eerste reisdoel, de Nationale Plantentuin in Meise.

 

De Nationale Plantentuin is aangelegd op het terrein van het voormalig koninklijk domein van Bouchout. Het in oorsprong middeleeuwse kasteel van de voormalige Heren van Bouchout staat er nog, zij het in later eeuwen ingrijpend verbouwd. Het kasteel is door koning Leopold II aangekocht om er zijn zuster Charlotte, toen ex-keizerin van Mexico, in onder te brengen. Na haar dood verkocht de koninklijke familie het domein met kasteel aan de Belgische staat, die er de plantentuin onderbracht. De nationale plantentuin was tot dan gevestigd in de noordrand van Brussel, waar nog steeds een park met de naam Kruidtuin/Botanique bestaat.

De Plantentuin van Meise is na langdurig politiek geharrewar van de federale Staat overgenomen door de Vlaamse Gemeenschap die de tuin en de gebouwen heeft hersteld en daar nog mee doende is, na langdurige verwaarlozing door de Staat. Het nog aanwezige Franstalige personeel, door natuurlijk verloop steeds kleiner in aantal wordend, wordt niet door Vlaanderen betaald, maar door de Franstalige Gemeenschap! Onze gids in de tuin noemde dat een typisch Belgische oplossing, maar wel een die werkt.

 

De hoofdlaan van de Plantentuin in Meise

De hoofdlaan van de Plantentuin in Meise

 

 Het kasteel van Bouchout

Het kasteel van Bouchout

 

De Plantentuin is immens groot. Parkachtige en meer wilde delen liggen rondom het kasteel dat zich in een vijver spiegelt. Er staat een kleine 19de eeuwse kas (1854), met een kroontje getooid, van de architect Balat, en even verderop verheft zich een immens ''plantenpaleis'', dat uit 11 kassen bestaat. In elke kas staan planten en bomen uit een bepaalde klimaatzone. De voormalige kolonie Congo is goed vertegenwoordigd. Het plantenpaleis, uit de jaren 50 van de vorige eeuw, wordt gerestaureerd. Er zijn tuinen met medicinale planten, met vaste planten, kruiden en groenten.

 

De Victoria Regiakas in het Plantenpaleis

De Victoria Regiakas in het Plantenpaleis

 

De Balatkas (1854) met op de voorgrond het Herbetum (kruidentuin)

De Balatkas (1854) met op de voorgrond het Herbetum (kruidentuin)

 

We rijden verder naar de voorstad Ukkel aan de zuidkant van Brussel. Hier staat het vroegere woonhuis van David en Alice van Buuren. Dit Nederlands-Belgische echtpaar liet in 1928 de villa in Art Decostijl bouwen. De raamverdeling en het rijk gedetailleerde metselwerk verraden invloed van de Amsterdamse School. Ze verzamelden kunst en omringden zich met kunstenaars en kunstminnende mensen, waaronder de Belgische koningin Elisabeth. Op hun piano heeft Eric Satie nog gespeeld. Alle meubelen, wandbekleding en gordijnstoffen zijn speciaal vervaardigd voor het huis en bevinden zich nog op dezelfde plaats. De kostbare houtsoorten vallen op. Het gebrandschilderd glas en de lampen zijn door Nederlandse kunstenaars vervaardigd en het geheel doet ons denken dat we ons in Amsterdam Zuid bevinden. Helaas is er ingebroken waarbij de kostbaarste schilderijen en tekeningen zijn verdwenen. In de informatiefolder wordt bijvoorbeeld verwezen naar een Van Gogh die naast een raam zou hangen, maar op de bewuste plek treffen we alleen een spijker in de wand aan. De Saenredam hangt er nog wel. Helaas mag in het huis niet worden gefotografeerd.

 

De villa van David en Alice van Buuren in Ukkel (1928) met rozentuin (1924)

De villa van David en Alice van Buuren in Ukkel (1928) met rozentuin (1924)

 

De tuin is onderverdeeld in deeltuinen met elk een eigen karakter. De rozentuin is in Art Decostijl en dateert uit dezelfde periode als het huis. Erg romantisch is de Tuin van het Hart, een groot hart met daarbinnen 12 kleinere hartjes. Het is een liefdeshulde van Alice aan haar overleden man. Het echtpaar bleef kinderloos. Na het overlijden van Alice kwamen huis en tuin in een stichting.

 

De Tuin van het Hart (1970)

De Tuin van het Hart (1970)

 

We gaan naar het hotel dat is gelegen aan de Adolphe Maxlaan. De hele buurt rond het hotel blijkt vervallen. Onze kamer bevindt zich boven een steeg waar enkele kroegen zijn en het lawaai dat door het uitgaanspubliek wordt geproduceerd zou ons van de slaap beroven.

 

We dineren in een Italiaans restaurant in de omgeving van de Beenhouwersstraat, waar een concentratie is van restaurants. Het (onverwacht) aangename prijsniveau in deze straat valt ons op. Op de Grote Markt is een feest gaande, in verband met de Feestdag van Vlaanderen. Een avondlijk bezoek aan Manneken Pis besluit deze dag.

 

Het is feest op de Grote Markt van Brussel

Het is feest op de Grote Markt van Brussel

 

De Beenhouwersstraat wordt omzoomd door restaurants

De Beenhouwersstraat wordt omzoomd door restaurants

 

Terug naar de inleiding       Naar 12 juli, Horta, rondrit Brussel en Gaasbeek