Antwerpen vrijdag 17 februari

Het ontbijt is uit de kunst. Domien had tevoren genoteerd wat we wilden gebruiken en dat staat er ook allemaal.

We begeven ons weer te voet naar het centrum om de Vrijdagmarkt te bezoeken. Die markt wordt al eeuwenlang gehouden, uiteraard op vrijdag en op het gelijknamige pleintje. Voor 10 uur kan je alleen maar kijken wat er straks te koop wordt aangeboden. Om 10 uur betreedt een streng ogende dame het pleintje, dat is de deurwaarder. Per kavel wordt alles verkocht bij opbod. Er is een grote verscheidenheid aan meubilair, schoenen, kleding, huishoudelijke artikelen, schilderijen en wat niet al. Het gebodene haalt zelden het niveau van de kringloopwinkel.

Deze man heeft zijn slag geslagen op de Vrijdagmarkt.   Op de Vrijdagmarkt is de koopwaar uitgestald.   De deurwaarder zit in haar tent te rekenen.
         

 

De kerk van St Andries blijkt wegens werkzaamheden gesloten, ondanks de aanwezigheid van een bord met de mededeling: Open van 9 tot 12 uur.

Aan de Vrijdagmarkt staat het museum Plantin-Moretus en we mogen er met onze stempelkaart gratis in. Het is zowel woonhuis als werkplaats/drukkerij. De familie bestond uit drukkers en ze verzamelden ook kunst. Hun atelier met drukpersen en letterkasten is nog intact. Ook de rest van het immense pand ademt nog de sfeer van 400 jaar geleden. We lopen langs rijen boeken en wanden met portretten van het ene prachtvertrek naar het andere. Veel wanden zijn behangen met het kostbare goudleer en in die ruimten is het daglicht getemperd.

Museum Plantin-Moretus: binnenplaats   De drukkerij   De bibliotheek
         

 

Doorkijkje    Bijbel in vier talen gedrukt (Latijn, Grieks, Hebreeuws, Aramees)   Geveltjes
         

 

Het is al ruim in de middag, we gebruiken thee op de Groenplaats en vervoegen ons bij de bruine deur die toegang zou moeten verschaffen tot de tuin achter de Onze Lieve Vrouwekathedraal. De deur gaat inderdaad open en we komen op een heuveltje achter het koor van de kerk. Het heuveltje is ontstaan door het hier storten van puinresten na een brand in de kerk. Ter plaatse van het heuveltje had een uitbreiding van de kerk gerealiseerd moeten worden, maar daar is het nooit van gekomen. Van een tuin is geen sprake, er staan alleen wat struiken. In het kader van de manifestatie Finis Terrae is een soort kunstmatige meteoriet neergezet. Zogenaamd heeft die meteoriet de kathedraal rakelings gemist.We kopen pralines en Antwerpse Handjes (chocola) voor de diverse buurvrouwen in een chocolaterie en lopen terug naar de Paardenmarkt.

Koor van de Onze Lieve Vrouwekathedraal met quasi meteoriet    Beeldhouwwerk aan het koor   Boerentoren
         

Met tram 24 bereiken we het Centraal Station en halen de zeer drukke trein van 15.44 uur naar Amsterdam CS. Inchecken kon niet, maar het uitchecken op Almere Centrum lukte weer wel: de poortjes gingen open. Deze enerverende tweedaagse reis naar Antwerpen werd afgesloten met een chinese afhaalmaaltijd. Gelukkig mogen we altijd terugkomen op de Paardenmarkt.

naar overzicht trips 2022 en 2023     naar Antwerpen 16 februari