2

home2

trein3

trips2

tuin2

maandag 9 september van Riga naar Ventspils

Vandaag gaat het per bus naar het gebied tussen Riga en de Oostzeekust. Het landschap is vriendelijk, licht golvend af en toe, dunbevolkt en de blik wordt veelal begrensd door bosranden. De landbouwpercelen zijn aan de forse kant, het resultaat van de collectivisatie van de landbouw in de Sovjettijd. Het is het landschap dat typisch is voor het gehele Baltische gebied.

We bezoeken eerst het landbouwmuseum in Talsi, waarin veel te zien valt over de ontginningsgeschiedenis van dit gebied. Veel voormalige landgoederen blijken van oorsprong in handen te zijn geweest van Duitse adel en zijn in de Sovjettijd gecollectiviseerd.

Na dit interessante bezoek gaan we via het dorp Valdemarpils naar de voormalige boerderij Kaulini waar de eigenaar een privé spoortreintje door zijn tuin laat rijden.

 De hoofdstraat van Valdemarpils

De hoofdstraat van Valdemarpils

 

Het hobbytreintje van Kaulini

Het hobbytreintje van Kaulini

Het hoofddoel van deze dag is de turfspoorlijn van Lielsalas. Het blijkt een nog volop functionerend bedrijf en we zien alle stadia van turfwinning.

 De turf wordt in Lielsalas naar de fabriek vervoerd voor verwerking

De turf wordt in Lielsalas naar de fabriek vervoerd voor verwerking

 

De turfvelden van Lielsalas

De turfvelden van Lielsalas

We rijden door naar de kustplaats Ventspils, het vroegere Windau. De stad is gesticht door de Lijflandse Orde, een van de Duitse geestelijke ridderorden die het Baltische gebied tot ontwikkeling hebben gebracht en hebben gekerstend.

In Ventspils maken we een rit per stoomtreintje door het openluchtmuseum. Daarna maken we een wandeling door het stadje en zien we de haven. In de vroegere vissershaven maken we een praatje met een oudere heer die duiktochten organiseert. Vanaf zijn schip kan naar wrakken worden gedoken, dat van één Duitse oorlogsbodem uit 1914 en dat van een Russische onderzeeboot uit de Tweede Wereldoorlog.

 

In het openluchtmuseum    Op de draaischijf
 In het openluchtmuseum
   Op de draaischijf

De haven van Ventspils

De haven van Ventspils

Het nabije strand van de Oostzee is brandschoon en rookvrij!

 

Naar zondag 8 september      Naar dinsdag 10 september