2

home2

trein3

trips2

tuin2

dinsdag 3 september naar het eiland Naissaar

We maken een excursie naar het eiland Naissaar, gelegen op 8,5 km voor de kust bij Tallinn. We schepen ons in in het haventje waar vandaan in 1980 de Olympische zeilwedstrijden werden gehouden. De Olympische ringen, voorzien van een rode ster, zijn nog langs de waterkant aanwezig. Het bootje is wat gammel en vertoont nogal wat deuken en helaas steekt een harde wind op, zodat we geradbraakt op het eiland aankomen.

Het eiland werd bewoond door vooral Zweedstalige vissers en boeren, maar die zijn na 1945 door de Russen verdreven. De Sovjet Unie maakte van het eiland een geheim militair object, het eiland verdween zelfs van de zeekaarten. Het was zo geheim omdat er zeemijnen van een lading trotyl (springstof) konden worden voorzien, waarna de zeemijnen op de zeebodem konden worden vastgemaakt. Tussen de kust van Estland en die van Finland kon zodoende een cordon van zeemijnen worden gelegd, ter bescherming van Leningrad tegen eventuele aanvallen uit zee. Dit afweersysteem is echter nooit in praktijk gebracht en uiteindelijk verdwenen de Russische militairen met achterlating van talrijke nooit gebruikte zeemijnen en een paar vrachtwagens. Ook het smalspoor bleef achter. Dat smalspoor was gebruikt voor militaire transporten van de haven van het eiland (waar wij ook aankwamen) naar de fabriek waar de zeemijnen in elkaar werden gezet. Het smalspoor was deels al eerder aangelegd, namelijk in en na 1912 toen op het eiland op bevel van de tsaar forten werden gebouwd ter verdediging van St Petersburg. Van die forten is nog één kustbatterij in gehavende toestand aanwezig, een andere batterij is na de revolutie van 1917 opgeblazen.

 

 Batterij 10B op Naissaar omvatte dit commandocentrum

Batterij 10B op Naissaar omvatte dit commandocentrum

 

Het smalspoor leidde langs opslagplaatsen voor zeemijnen

Het smalspoor leidde langs opslagplaatsen voor zeemijnen

 

Een van de opslagplaatsen voor zeemijnen

Een van de opslagplaatsen voor zeemijnen

We worden met de oude Russische legervrachtwagens vervoerd naar de vroegere militaire basis, waar nog wat gebouwen staan. Daar krijgen we een lunch aangeboden en vervolgens worden we met een treintje vervoerd over het smalspoor richting haven. Het treintje lijkt meer op een verbouwde bromfiets en de rails ligt er zo verwaarloosd bij dat het treintje op de terugweg ontspoort, maar toen zaten wij er al niet meer in.

 

 Een voormalige Russische legertruck verzorgt het transport op het eiland

Een voormalige Russische legertruck verzorgt het transport op het eiland

 

Het smalspoortreintje rijdt van de zuidpunt van Naissaar richting haven

Het smalspoortreintje rijdt van de zuidpunt van Naissaar richting haven

De overtocht terug naar Tallinn is aanzienlijk aangenamer dan de heenreis, want de zon is doorgebroken en het is lekker warm. Dat weertype zouden we de rest van deze vakantie blijven houden!

 

Naar maandag 2 september      Naar woensdag 4 september