2

home2

trein3

trips2

tuin2

dinsdag 10 september van Ventspils naar Riga en stadswandeling

We gaan per bus naar het station Tukums 2 en reizen per trein, via onder meer Tukums 1, naar Riga.

Het station Tukums 2 is het beginpunt van de trein naar Riga

Het station Tukums 2 is het beginpunt van de trein naar Riga

Riga is de grootste stad in het Baltische gebied. De stad is gesticht door de Lijflandse Orde en sloot zich later aan bij de Hanze. Het Duits was er lange tijd de voertaal.

We bezichtigen het historische centrum met zijn kerken en stadhuis. Het kasteel is in restauratie. Noordelijk van het centrum ligt de wijk waar veel in Jugendstil opgetrokken panden zijn te bewonderen. In een winkel met topografische kaarten kopen we een kaart van Bergen op Zoom en omgeving die in de jaren 70 door het Russische leger is gemaakt!

De tram in Riga    Het stadhuis van Riga
 De tram in Riga
   Het stadhuis van Riga
In de binnenstad    Een voorbeeld van Jugendstil
 In de binnenstad
   Een voorbeeld van Jugendstil
Een ovalen raam     Dierfiguren
 Een ovaal raam 
   Dierfiguren
Nog een ovalen raam    En nog een dierfiguur
 Nog een ovaal raam
   En nog een dierfiguur
Restauratie is gewenst    Ook dit pand verdient restauratie
 Restauratie is gewenst
   Ook dit pand verdient restauratie

Een fraai voorbeeld van een gerestaureerd pand in Jugendstil

Een fraai voorbeeld van een gerestaureerd pand in Jugendstil

Achter het station strekt zich de vroegere joodse wijk uit. Er staan vijf grote hallen die door het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog zijn gebouwd voor de opslag van Zeppelins. De hallen stonden eerst ergens anders in Letland, maar zijn verplaatst naar de huidige locatie achter het station van Riga en zijn sindsdien in gebruik als markthallen. Dichtbij staat het door Stalin ''geschonken'' cultuurpaleis, min of meer een kopie van dat in Warschau. 

De voormalige Zeppelinhallen zijn nu markthallen, met het Cultuurpaleis op de achtergrond

De voormalige Zeppelinhallen zijn nu markthallen, met het Cultuurpaleis op de achtergrond

 

De markthallen zijn per tram te bereiken

De markthallen zijn per tram te bereiken

In het begin van de avond nemen we de trein naar Daugavpils, aan de grens met Wit-Rusland. De trein rijdt door naar Minsk en St Petersburg en de sfeer in de trein is dan ook uitermate Russisch. Een norse conductrice zet in een heetwatermachine thee en koffie en we krijgen een wat provisorische maaltijd. We komen aan in een duister Daugavpils, het vroegere Dünaburg, weer een door de Lijflandse Orde gestichte vesting. De vesting ligt op een strategische plaats aan de rivier de Düna (de Duitse naam) of Daugava (in het Lets). Van deze vesting is niets meer over; ter plaatse is aan het begin van de 19de eeuw een grote Russische vesting gebouwd, ter bescherming van het Russische rijk tegen de expansiedrift van Napoleon. De ter plaatse aanwezige burgerbevolking werd eenvoudig een paar kilometer verplaatst en daar ligt nu de (nieuwe) stad Daugavpils, na de oorlog in Sovjetstijl herbouwd.

Naar maandag 9 september      Naar woensdag 11 september