2

home2

trein3

trips2

tuin2

zaterdag 15 september

We zijn ruimschoots op tijd in Hilversum en de IC naar Berlijn loopt mooi op schema binnen. We stappen in een verkeerd rijtuig, maar gelukkig bemerken we onze vergissing en treffen onze medereizigers in het juiste rijtuig aan. Op het station Berlin Ostbahnhof stappen we over op de (te laat aankomende) trein naar Cottbus. Het verlaten en waterrijke landschap van de Lausitz trekt aan ons voorbij. Dit is het land van de Sorben en alle opschriften op de stations zijn in twee talen: Duits en Sorbisch. In Cottbus blijkt onze aansluitende trein ook al vertraagd te zijn en dus lukt onze geplande snelle overstap nog. Van Cottbus is het niet meer zo ver naar Görlitz en we wandelen naar ons hotel aan de rand van de binnenstad. Onze kamer is ouderwets prachtig en biedt een uitzicht op een drukke tramhalte. Er zijn maar twee tramlijnen in de stad, maar toch is er van een levendig tramverkeer sprake.

 

zondag 16 september

Vandaag hebben we een vrije dag. We lopen naar het station en nemen de trein naar Weißwasser. Daar begint de Waldbahn Muskau die naar het Muskauer Park loopt. Dat park is door de Fürst von Pückler-Muskau in de eerste helft van de 19de eeuw aangelegd in Engelse landschapsstijl. Het kasteel is indrukwekkend en de tuinen zijn uitgestrekt, met fraaie doorzichten en waterpartijen. Het park ligt deels op Pools grondgebied, de grensrivier (sinds 1945) de Neiße loopt er doorheen.

 

De loc van de Waldbahn Muskau loopt in Bad Muskau om voor de terugreis naar Weißwasser

De loc van de Waldbahn Muskau loopt in Bad Muskau om voor de terugreis naar Weißwasser 

 

Het Neues Schloß van Bad Muskau

Het Neues Schloß van Bad Muskau

 

In het Fuerst Pueckler Park in Bad Muskau

In het Fürst Pückler Park in Bad Muskau

 

We steken de Neiße over en belanden in een Pools winkelgebied, bestaande uit allerhande bouwsels waar (voor het Duitse publiek) goedkope waren aan de man worden gebracht, van gordijnen tot verse groenten en heel veel sloffen sigaretten.

We zijn op tijd terug in Görlitz om nog een wandeling door de historische en ongeschonden binnenstad te kunnen maken. Helaas is het in Jugendstil gebouwde voormalige warenhuis Karstadt wegens de crisis gesloten.

 

Het voormalige warenhuis Karstadt in Goerlitz staat leeg

Het voormalige warenhuis Karstadt in Görlitz staat leeg

 

Aan de Untermarkt in Goerlitz

Aan de Untermarkt in Görlitz

 

Vanaf de brug over de Neiße zien we de Poolse zusterstad Zgorzelec en we kunnen er zonder meer naar toe lopen. Dat was tijdens ons eerdere bezoek wel anders, toen werd deze plek gekenmerkt door versperringen met prikkeldraad en mochten we er niet eens foto's nemen.

Er is nog gelegenheid voor het maken van een tramrit met lijn 2 naar het eindpunt Landeskrone, een heuvel die buiten de stad ligt en een geliefde bestemming is voor uitstapjes.

 

Aan de tramhalte Demianiplatz in Goerlitz

Aan de tramhalte Demianiplatz in Görlitz

 

Naar de inleiding      Naar maandag 17 september