2

home2

trein3

trips2

tuin2

zondag 12 februari een rit met de Stubaitalbahn en door naar Bozen/Bolzano

Vandaag maken we een rit met de Stubaitalbahn. Deze buitenlijn had aanvankelijk geen verbinding met het overige tramnet van Innsbruck. Op de Stubaitalbahn (STB) werd met wisselstroom gereden en de stadstrams reden op gelijkstroom. Sinds 1983 rijden de trams van de STB ook op gelijkstroom en de trams kunnen nu dus doorrijden de stad in. Daarmee heeft het oude Stubaitalbahnhof zijn functie verloren en nu is er het trammuseum in gevestigd.

Op het station Mutters van de Stubaitalbahn

Op het station Mutters van de Stubaitalbahn

 

In Mutters worden we gekruist door een reguliere tram van de STB

In Mutters worden we gekruist door een reguliere tram van de STB

De lijn is 18 kilometer lang en verbindt Innsbruck met het hoger gelegen plaatsje Fulpmes. We berijden, na eerst het (koude) museumpje te hebben bezocht, met museummaterieel de hele lijn en we hebben menige fraaie fotostop. In Fulpmes krijgen we koffie met gebak en de warmte van de Dorfskrug is een verademing in al die koude.

Op het station Telfes im Stubai

Op het station Telfes im Stubai

 

 Een STB tram rijdt het eindstation Fulpmes binnen

Een STB tram rijdt het eindstation Fulpmes binnen

Op de terugweg rijden we nog een rondje door de binnenstad en we worden afgezet bij het Hauptbahnhof.

We nemen de trein via de Brennerpas naar Bozen in Zuid Tirol. Dat deel van Tirol was tot eind 1918 Oostenrijks grondgebied en is toen Italiaans geworden. De naam Bozen is bij die gelegenheid veranderd in Bolzano. Na een periode van italianisering is Zuid Tirol inmiddels tweetalig en onderwijs in het Duits is weer toegestaan. De naam van ons hotel is illustratief voor die tweetaligheid: Stadt Hotel Citta. Het hotel is fraai gelegen aan de gezellige Waltherplatz, genoemd naar de minstreel Walther von der Vogelweide. Tot 1966 vertrok hier de tram naar Oberbozen, maar die is toen door een 'Seilbahn' vervangen en daar maken we morgen kennis mee.

De temperatuur in Bozen is aanzienlijk aangenamer dan in Innsbruck het geval was en zelfs wordt al voorzichtig gebruik gemaakt van de terrassen aan het plein!

Naar zaterdag 11 februari      Naar maandag 13 februari