2

home2

trein3

trips2

tuin2

zaterdag 13 oktober

Stralsund kennen we al van een vorige reis. De stad is een historische Hanzestad aan de Strelasund, een zeeengte die het Duitse vasteland scheidt van het eiland Rügen. Stralsund is in de oorlog onbeschadigd gebleven, maar in de DDR tijd in verval geraakt. Dankzij een omvangrijk investeringsprogramma ziet de stad er weer schitterend uit, hoewel er nog veel moet gebeuren. Een tegenvaller is, dat de enorme scheepswerf Volkswerft kortelings failliet schijnt te zijn gegaan.

We hebben van het hotel een Rügen Ticket gekregen en dus kunnen we gratis van het openbaar vervoer van en naar en op het eiland gebruik maken. We nemen de trein naar Bergen, de hoofdplaats van het eiland, om te proberen daar fietsen te huren. We lopen naar de binnenstad en ontwaren inderdaad een fietsenverhuurbedrijf, dat helaas wegens vakantie gesloten blijkt. Een buurvrouw raadt ons aan om terug te gaan naar het station, want ook daar zouden fietsen te huur zijn. We klampen daar de stationscheffin aan die ons vertelt dat zij zelf fietsen verhuurt! Inderdaad opent zij een hok in een uithoek van het stationsgebouw en we mogen twee fietsen uitzoeken.

Het beginpunt van de route naar Putbus, waar we naar toe willen, is moeilijk te vinden, maar gelukkig biedt een langskomende fietser ons hulp: hij rijdt voorop totdat we al ver buiten de stad zijn. De route is deels nogal blubberig, maar landschappelijk bijzonder fraai en we bereiken Putbus. Dat was eertijds de residentie van de Fürst zu Putbus. De vorst heeft zijn residentie laten bouwen naar het voorbeeld van het Engelse Bath, namelijk met een Circus als centraal plein. Het plein is perfect rond en wordt omzoomd door vrijstaande witte gebouwen. Ook zijn paleis was wit, maar dat is in de DDR tijd opgeblazen. Wel is het Schloßpark overgebleven, met daarin een standbeeld voor de Fürst.

 

 Het Circus in Putbus

Het Circus in Putbus

 

In het Schloßpark staat het standbeeld van de Fürst zu Putbus

In het Schloßpark staat het standbeeld van de Fürst zu Putbus

Uiteraard gaan we naar het station van Putbus. Hier komen de normaalsporige lijn naar Bergen en het smalspoor van de Rasende Roland bij elkaar.

We fietsen verder naar de kust en zien het ook al witte Badehaus van de Fürst zu Putbus. Het pad wordt al smaller en we moeten af en toe afstappen. We fietsen heuvel op en heuvel af en bereiken keurig op tijd weer het station Putbus. We kunnen de fietsen in de trein terug naar Bergen meenemen. Hier rijdt een trein van de Pressnitztalbahn (PRESS) en die maatschappij doet helaas niet mee met het Rügen Ticket. We moeten dus voor ons kaartje en voor de fietsen betalen en wel bij de machinist!

 

Het vorstelijke Badehaus bij Lauterbach

Het vorstelijke Badehaus bij Lauterbach

 

Het pad langs de zuidkust wordt steeds smaller

Het pad langs de zuidkust wordt steeds smaller

 

De fietstocht voert deels door een bos

De fietstocht voert deels door een bos

 

 Met de trein van de PRESS gaan we terug van Putbus naar Bergen

Met de trein van de PRESS gaan we terug van Putbus naar Bergen

Vanuit de trein terug naar Stralsund zien we een veld met honderden kraanvogels. Blijkbaar verzamelen ze zich hier voor de vlucht naar het zuiden.

We eten voortreffelijk in een visrestaurant dat de vertrouwd klinkende naam Kogge draagt.

Naar vrijdag 12 october      Naar zondag 14 october