2

home2

trein3

trips2

tuin2

zaterdag 6 augustus wandeling langs het Lötschbergtracé van de BLS

Vandaag is het de eerste wandeldag van deze reis. De wandeling voert langs de Südrampe van het Lötschbergtracé van de spoorlijn van de BLS (Bern – Lötschberg – Simplon), die van Brig in Wallis naar Spiez in het kanton Bern loopt. Tussen beide plaatsen loopt nu ook een directer tracé, via de Basistunnel (daar zouden we een dag later een bezoek aan brengen). Dat directere tracé wordt voor intercitytreinen gebruikt, terwijl het vroegere tracé alleen nog door stoptreinen en een deel van het goederenvervoer wordt benut.

Beide tracés vormen een belangrijke noord – zuidverbinding, tussen Duitsland en Italie Lötschberg-basistunnel. We zien onder andere vrachtauto's die per trein worden vervoerd (de zogenaamde Rollende Landstraße) en personenauto's die met bestuurder en passagiers eveneens per trein naar de ene of de andere kant van de Alpen worden getransporteerd. Op die manier hoeven de auto's niet over de bergpassen te rijden en wordt het milieu ontzien.

Het Lötschbergtracé voert via berghellingen, door een paar tunnels (onder andere de Lötschbergtunnel) en over drie imposante viaducten over diepe kloven. Landschappelijk is het een fraaie route, dus dat belooft veel voor de wandeling. Ons zijn prachtige uitzichten op deze berglijn in het vooruitzicht gesteld, vooral op de viaducten en het in de diepte gelegen Rhônedal.

We nemen de langst mogelijke wandelroute, hetgeen betekent dat we zo'n zeven uur aan de wandel zullen zijn. De wandeling begint op het stationnetje Lalden (de trein stopt er op verzoek), waar we met een overstap in Brig naar toe rijden. Anderen voegen zich bij het volgende stationnetje, Eggerberg, bij het gezelschap. Weer anderen lopen een deel van de tocht in omgekeerde richting.

 

Uitzicht op het stationnetje Eggerberg

Uitzicht op het stationnetje Eggerberg

De wandeling blijkt uitermate gevarieerd, het pad voert over steile hellingen, langs een historisch bevloeiingssysteem, over een constructie die deel uitmaakt van een spoorviaduct en zelfs door de tunneltjes van een voormalige dienstlijn die is gebruikt door werktreinen ten behoeve van de bouw van een van de viaducten. We genieten van de bijzondere flora. We lunchen in het stationshotel van Ausserberg halverwege de route. De wandeling eindigt in Hohtenn, waar het prompt begint te regenen!

Het enige minpuntje op de wandeling wordt veroorzaakt door een boomtak die Jos in het gezicht treft en een schaafwond oplevert. Gelukkig weet Mini daar goed raad mee en de wond is in een oogwenk genezen!

 

De wandeling voert door een fraai berglandschap

De wandeling voert door een fraai berglandschap

 

Een BLS trein passeert het Baltschieder Viadukt

Een BLS trein passeert het Baltschieder Viadukt

 

Een historisch bevloeiingssysteem

Een historisch bevloeiingssysteem

 

Het Bietschtal Viadukt

Het Bietschtal Viadukt

 

Naar vrijdag 5 augustus      Naar zondag 7 augustus