2

home2

trein3

trips2

tuin2

vrijdag 5 augustus naar de Mont Blanc en door naar Visp

Vandaag gaan we voor het eerst tijdens deze reis de bergen in. We wandelen naar het dalstation van de metersporige tandradbaan Chamonix – Montenvers. Op het voorplein staat als een standbeeld een stoomlocomotief opgesteld met daarin een rookmachine, zodat we een beeld krijgen van de vroegere transportwijze. We maken de rit naar het eindstation, gelegen bij het Mer de Glace, een gletscher in het massief van de Mont Blanc. Een moeizame wandeling brengt ons naar een kunstmatige ijsgrot, die om de zoveel tijd vernieuwd wordt, omdat het ijs met grot en al nu eenmaal langzaam maar zeker naar beneden schuift. Onderweg naar de grot zien we dat de gletscher de laatste tientallen jaren veel kleiner is geworden, de niveaus tot waar het ijs in diverse jaren reikte zijn in de rotswand aangegeven.

 

 Het station van de tandradbaan Chamonix-Montenvers

Het station van de tandradbaan Chamonix-Montenvers

 

Mer de Glace

Mer de Glace

Terug in Chamonix gaan we met meterspoor naar Martigny in Zwitserland, met een overstap in Vallorcine aan de Frans-Zwitserse grens. De ons uitgereikte Swiss Pass is al vanaf Chamonix geldig. Vanuit Martigny gaan we per normaalsporige Interregio naar Visp in het kanton Wallis. Het hotel ligt aan het stationsplein van Visp en beschikt over een terras dat tot laat in de avond publiek blijkt te trekken. Omdat onze kamer zich aan de terraszijde van het hotel bevindt, komt van slapen niet veel terecht.

Gelukkig krijgen we van de receptie een tegoedbon uitgereikt, waarmee we op het nabije marktplein een gratis glas streekwijn kunnen drinken. Daar blijkt een boerenmarkt gaande en het is er best gezellig.

 

Naar donderdag 4 augustus      Naar zaterdag 6 augustus