2

home2

trein3

trips2

tuin2

vrijdag 12 augustus per boot en tandradbaan naar de Rigi en per trein terug naar Luzern

Vandaag staat de Rigi op het programma, een berg op de grens van de kantons Luzern en Schwyz. De Rigi ligt fraai aan het Vierwoudstrekenmeer (eigenlijk zijn het vier kantons) en is per boot vanuit Luzern op een ontspannen manier bereikbaar.

We gaan per stoomboot naar de plaats Vitznau, waar de tandradbaan naar de Rigi Kulm begint. Met de Vitznau-Rigi-Bahn (de allereerste bergspoorlijn van Europa, uit 1871) rijden we in een half uur naar boven waar ons een panoramisch uitzicht wacht op onder meer de Zugersee en het Vierwoudstrekenmeer.

 

De draaischijf in Vitznau

De draaischijf in Vitznau

 

De beide Rigibahnen komen op de top van de Rigi samen

De beide Rigibahnen komen op de top van de Rigi samen

Met de Arth-Rigi-Bahn gaat het vervolgens weer omlaag, naar Arth-Goldau. Hier stappen we over op de S Bahn naar Luzern, waarbij we onder meer Küssnacht passeren, waar koningin Astrid is verongelukt. We stappen uit op het station Luzern Verkehrshaus, waar het Zwitserse vervoersmuseum is gevestigd. We bezichtigen er de afdeling treinen en trams en ook even de auto's en houden het daarna voor gezien, want het is wel erg veel wat er getoond wordt. Het museum is echt schitterend en vooral ook voor kinderen een eldorado.

 

In het Verkehrshaus

In het Verkehrshaus in Luzern

Weer met de S Bahn gaan we terug naar het hoofdstation van Luzern. 's Avonds wacht ons het afscheidsdiner dat zoals gebruikelijk door de oudste deelnemer (Frits is van 1936) met een gloedvolle speech wordt opgeluisterd. De op één na oudste deelnemer (Albert) wil niet achterblijven en tenslotte spreekt de reisleider Ronald ons ook nog toe. Helaas zegt hij dat de drankjes voor eigen rekening zijn.

 

De S-Bahn op het station Luzern Verkehrshaus

De S-Bahn op het station Luzern Verkehrshaus

 

Naar donderdag 11 augustus      Naar zaterdag 13 augustus