2

home2

trein3

trips2

tuin2

donderdag 11 augustus via de Rothornbahn naar Luzern

Vandaag verlaten we het Berner Oberland en rijden we via het kanton Oberwallis naar Luzern. Dat doen we via de Brünigbahn, een smalspoorlijn van 1.000 mm, geëxploiteerd door de SBB. Eerst gaan we naar Brienz. Hier is de Brienzer Rothornbahn ons reisdoel, een smalsporige (800 mm) tandradbaan met stoomtractie. Het is de enige tandradbaan in Zwitserland die nog regulier met stoomtractie rijdt (maar ze hebben ook diesellocs). De baan verbindt Brienz met de bergtop Rothorn Kulm.

 

Naar de Rothorn Kulm

Naar de Rothorn Kulm

 

Uitzicht op de Brienzersee

Uitzicht op de Brienzersee

 

De locomotief van de Rothornbahn krijgt olie

De locomotief van de Rothornbahn krijgt olie

We gaan op dezelfde manier terug naar Brienz om over te stappen op de trein richting Luzern. Maar voor we daar arriveren, maken we nog een omweggetje van Hergiswil naar Stansstad (met de S Bahn) om daar de werkplaats van de Zentralbahn kort te bezoeken. De werkplaats is aan de kleine kant en er staan maar twee rijtuigen opgesteld ter reparatie. De rondleiding door de chef van de werkplaats is echter informatief. Zo horen we dat met graffiti besmeurde treinen zo snel mogelijk naar de werkplaats worden overgebracht om te worden gereinigd. Inderdaad zagen we in Zwitserland geen besmeurde treinen rondrijden!

 

In de werkplaats van de Zentralbahn in Stansstad

In de werkplaats van de Zentralbahn in Stansstad

Weer met de S Bahn gaan we nu echt naar Luzern en stappen uit in het kopstation. Buslijn 1, een trolleybus met bijwagen, brengt ons naar het hotel, dat weer een voormalig Gesellenhaus blijkt van pater Kolping (net als in Linz waar we tijdens de winterreis 2010 waren).

We wandelen nog wat door het stadscentrum en eten met uitzicht op de rivier de Reuss, die wordt overspannen door de beroemde Kapellbrücke. De Watertoren waar deze brug langs loopt is het meest gefotografeerde monument van Zwitserland en wij voegen er nog een paar fraaie opnamen aan toe. Verder stroomafwaarts ligt nog een houten brug, net als de Kapellbrücke voorzien van schilderingen. Het is de Spreuerbrücke, waar vroeger wel vijf watermolens in waren opgenomen. Beide bruggen vormden onderdelen van de middeleeuwse verdedigingswerken, waarvan ook nog diverse torens over zijn.

 

Wasserturm in Luzern

Wasserturm in Luzern

 

Dodendans

Dodendans

Naar woensdag 10 augustus      Naar vrijdag 12 augustus