2

home2

trein3

trips2

tuin2

zaterdag 26 februari rondrit door het Erzgebirge en stoomrit met de Fichtelbergbahn

We maken vandaag een lange rondrit door het Erzgebirge. Op het station van Chemnitz staat een Ferkeltaxi gereed, die ons naar Cranzahl brengt. Daar begint de Fichtelbergbahn  die een reguliere rit zal maken naar het eindpunt Kurort Oberwiesenthal en terug. In Oberwiesenthal staat voor ons een Zigeunerschnitzel klaar. De rit op smalspoor door het besneeuwde landschap is prachtig.

 

De Fichtelbergbahn

De Fichtelbergbahn

 

De machinist

De machinist

 

Terug in Cranzahl stappen we weer in onze Ferkeltaxi die vervolgens over de Erzgebirgische Aussichtsbahn terug rijdt naar Chemnitz, dus via een andere route. We stoppen in Schlettau, waar een authentiek seinhuis staat. Dan komt het hoogtepunt van de rit: de passage van het Markersbacher viaduct. Nadat we daar overheen zijn gereden, stappen we in Markersbach uit. Het treintje rijdt terug naar en over het viaduct en we kunnen er foto's en videobeelden van maken vanaf een steil oplopend weiland tegenover het station. We passeren Schwarzenberg, Aue en Zwickau en het is al avond als we terug zijn in Chemnitz.

 

Onze Ferkeltaxi

Onze Ferkeltaxi

 

Ferkeltaxi

 

 

Het seinhuis in Schlettau

Het seinhuis in Schlettau

 

Het Markersbacher viaduct

Het Markersbacher viaduct 

 

Tijdens het afscheidsdiner worden toespraken gehouden door de oudste deelnemer Michiel en door Esther. Met de traditie om de oudste deelnemer met een toespraak op te zadelen hadden we op een vorige SNE reis gebroken, maar tradities zijn kennelijk hardnekkig.

 

zondag 27 februari van Chemnitz via Leipzig terug naar huis

Vandaag gaan we weer op huis aan. We nemen een trein eerder naar Leipzig dan aanvankelijk de bedoeling was, om de overstaptijd wat rianter te maken (nu ruim een uur). In Leipzig is een speciaal perron met museumtreinen. We hebben tijd om de trams te fotograferen die langs het station af en aan rijden.

 

De tram in Chemnitz

De tram in Chemnitz

 

Het Hauptbahnhof in Chemnitz

Het Hauptbahnhof in Chemnitz

 

Van Leipzig gaat het naar Hannover. Daar wordt weer de gebruikelijke veldslag geleverd om mensen van onze gereserveerde plaatsen af te krijgen. Het was al moeilijk om op tijd in de trein te komen, omdat eerst nog allerlei mensen moesten uitstappen die daar alle tijd voor namen. Verder loopt de terugreis op rolletjes: na Hengelo stappen steeds meer reisgenoten uit en we nemen op het station Hilversum afscheid van het restant van de groep.

Het was weer een boeiende en afwisselende reis door prachtige landschappen en interessante steden. Op railgebied was er van alles te beleven, voor elk wat wils. Geert had alles in de hand en zorgde voor de verrassingstram in Olomouc. Zo wil iedereen wel jarig zijn!

 

Terug naar vrijdag 25 februari