2

home2

trein3

trips2

tuin2

vrijdag 25 februari van Olomouc via Praag en Dresden naar Chemnitz

Vandaag staat een lange rit op het programma. Van Olomouc gaat het eerst naar Praag en daar nemen we de trein naar Dresden. We komen met vertraging aan, maar de aansluitende trein naar Chemnitz heeft gelukkig dezelfde vertraging en die halen we dus toch.

Chemnitz kennen we nog van een NVBS reis in 1983. De stad blijkt nog zeer herkenbaar. Het enorme borstbeeld van Karl Marx staat er nog steeds. Het centrum is nog steeds in DDR stijl, zij het dat enkele gebouwen een upgrading hebben ondergaan en dat de kale vlakten in het centrum grotendeels met bebouwing zijn opgevuld. We lopen naar de restanten van het historische centrum, van voor de bombardementen, en zien het raadhuis en de kerk daarachter. Veel meer is er van dat oude centrum ook niet over.

 

Karl Marx is er nog, maar Karl Marx Stadt heet weer als vanouds Chemnitz

Karl Marx is er nog, maar Karl Marx Stadt heet weer als vanouds Chemnitz

 

Het stadhuis van Chemnitz

Het stadhuis van Chemnitz

 

Chemnitz heeft een ondergrond waarin de versteende restanten worden aangetroffen van een tropisch regenwoud uit het Perm (290 miljoen jaar geleden). Door een vulkaanuitbarsting is dat regenwoud verstikt en vervolgens versteend. Het plaatselijk museum biedt daar een indrukwekkend overzicht van en er zijn ook terraria met vogelspinnen en bladsnijmieren te bewonderen. We zijn er de enige bezoekers.

We eten in het restaurant Moskau, dat sinds de DDR tijd uiterlijk nauwelijks is veranderd. Wel is het eten er beter dan toen het geval zal zijn geweest (al is er nog steeds rode kool te krijgen), het is rookvrij geworden en de bediening is allervriendelijkst.

 

Naar donderdag 24 februari      Naar zaterdag 26 en zondag 27 februari