2

home2

trein3

trips2

tuin2

zondag 5 september een reis met hindernissen naar Blackpool

De reis begon onder een ongunstig voorteken, want onze trein werd reeds op de Hollandse Brug tot stilstand gebracht doordat een zwaan tegen de voorruit vloog. We bereikten echter tijdig Schiphol, waar we overstapten op de Beneluxtrein naar Brussel Zuid. We hadden een ruime marge genomen zodat we al vroeg in Brussel waren en er nog tijd was om de exotische zondagsmarkt bij het station te bekijken. De overige deelnemers aan de reis kwamen allemaal later aan dan wij, maar iedereen was op tijd voor de Eurostar.

De Eurostar viel qua allure wat tegen. De toegang tot de vertrekhal bleek verstopt in een uithoek van het station en de hal zelf stelde ook al weinig voor. De entourage leek eerder die van een provinciaal vliegveld dan van een spectaculaire trein die supersnel onder het Kanaal door rijdt. De trein zelf is qua zitcomfort aan de krappe kant en met een uitzicht vanuit de coupéramen is geen rekening gehouden.

Snel is de trein wel, in een oogwenk wordt ''het station Lille Europe in Rijssel'' (zoals het werd omgeroepen) bereikt en dan duiken we de tunnel in. Op Engelse bodem wordt ergens ''in the middle of nowhere'' gestopt en de eindbestemming is St Pancras International in Londen.

Vanaf St Pancras moeten we een eindje lopen naar Euston Station om er de trein naar Blackpool South te nemen. De stationshal van Euston blijkt een ware bijenkorf van wachtende mensen en al snel wordt duidelijk waarom: door een seinstoring is een aantal treinen geannuleerd, waaronder ook die van ons. En we hadden nog wel gereserveerde plaatsen en het vooruitzicht op een welkomstdiner in het hotel in Blackpool en een romantische avondwandeling langs de illuminaties aan de boulevard die langs de Ierse Zee loopt. Omdat ook de volgende trein naar Blackpool waarschijnlijk zal worden geannuleerd, besluiten we om terug te lopen naar St Pancras om daar een trein via Sheffield en Manchester naar Blackpool North te nemen. Die trein blijkt door personeelsgebrek met twee rijtuigen te zijn ingekort en de combinatie daarvan met een extra passagiersaanbod levert het beeld op van sardines in een blik. We veroveren de voor anderen gereserveerde zitplaatsen in de eerste klas en blijven daar hardnekkig zitten.

 

Hier kwamen we onverwachts terecht: het station Manchester Piccadilly

Hier kwamen we onverwachts terecht: het station Manchester Piccadilly

 

We komen tegen 23 uur aan in Blackpool North. Het diner kunnen we vergeten (we hebben een broodje genomen op het station Manchester Piccadilly), er rijdt geen tram meer en dus wordt het lopen naar het Imperial Hotel en zelfs dat lukt niet goed want we maken een omweg. Gelukkig ligt het station North dichter bij het hotel dan South waar we aanvankelijk zouden aankomen. Elk nadeel heeft zijn voordeel, blijkt nu weer eens.

 

Naar de inleiding      Naar maandag 6 september