2

home2

trein3

trips2

tuin2

vrijdag 17 september van de veerhaven van Swansea naar Swindon

We komen te laat aan in Swansea, waar de bus al een hele tijd wacht. Onze trein naar Swindon is al weg, maar er rijden veel treinen naar Swindon.

In Swindon bekijken we het museum STEAM van de Great Western Railway. Het gebouw maakt deel uit van een uitgestrekt complex van vroegere werkplaatsen van de spoorwegmaatschappij. Een groot deel van de gebouwen is nu in gebruik als outletcentrum.

 

Het museum STEAM in Swindon

Het museum STEAM in Swindon

 

Museum

 

De GWR bezat behalve het spoorbedrijf ook woonwijken en een park voor de werknemers. Deze voorzieningen zijn er nog, alleen nu in gemeente eigendom.

 

Een woonwijk voor spoorwegarbeiders in Swindon

Een woonwijk voor spoorwegarbeiders in Swindon

 

Het hotel lijkt niet op zoveel gasten te hebben gerekend. Als Clemens ons tijdens het afscheidsdiner een drankje aanbiedt, blijkt er niemand beschikbaar te zijn om de drankjes in te schenken. De oplossing is dat iedereen tijdens de maaltijd naar de bar loopt en daar een drankje bestelt en meeneemt. Maar ook de bediening van de bar is minimaal. Door alle commotie die een en ander teweegbrengt voelt de manager zich verplicht om ons van het huis een kopje koffie of thee aan te bieden. In het restaurant zijn evenwel niet voldoende kopjes aanwezig en dus moeten die uit de ongebruikte hotelkamers gehaald worden!

Het afscheidsdiner wordt opgeluisterd door wel vijf toespraken van deelnemers, waarna Clemens nog het woord voert. Als cadeau krijgen hij en Minie twee speelgoedbeesten voor hun pasgeboren kleindochter. Dat er een kleindochter geboren was, hebben we gemerkt omdat Clemens en Minie ons in Downpatrick tracteerden op crackers met rose muisjes (beschuit hebben ze daar niet).

 

 

zaterdag 18 september van Swindon via Londen terug naar huis

We nemen een eerdere trein naar Londen Paddington dan gepland. Een verstandig besluit, want in Londen blijkt onze metro naar St Pancras International niet te rijden en we moeten via een omweg naar St Pancras.

 

Het station London Paddington

Het station London Paddington

 

Iedereen komt op tijd aan en ook de Eurostar rijdt op tijd. In Brussel Zuid halen we daarom een eerdere aansluiting naar Nederland dan gedacht.

Op Amsterdam CS blijkt de trein naar Almere niet verder te rijden dan Almere Muziekwijk, alwaar een bus gereed zal staan. Onze reisgenoot Dirk, die ook in Almere Haven woont, heeft aansluitend autovervoer geregeld en gelukkig biedt hij ons aan om ook van dat vervoer gebruik te maken. Zoon Wilco zet ons keurig voor de deur af!

We kunnen terugzien op een fantastische reis, weliswaar met veel hindernissen en onverwachte gebeurtenissen. Alle plooien werden echter door Clemens keurig gladgestreken!

 

Terug naar woensdag 15 en donderdag 16 september