2

home2

trein3

trips2

tuin2

maandag 6 september tramrit in Blackpool en per boot naar Man

De dag begint met mooi weer en dat zou eigenlijk de hele reis zo blijven, uitzonderingen daargelaten. Om 8 uur rijdt een historische dubbeldekstram voor. We rijden eerst zuidwaarts tot aan het Pleasure Beach met de hoogste achtbaan van Europa. Dan rijden we in noordelijke richting over de boulevard en vervolgens naar de dorpen die ten noorden van Blackpool aan zee liggen. De eindbestemming Fleetwood blijkt echter niet bereikbaar door een opbreking van het tracé. Dus wordt het koffiehuis aan het begin van die plaats de geïmproviseerde eindhalte. De koffie is er beroemd!

 

Onze excursietram in Blackpool

Onze excursietram

 

Een dubbeldeks tram komt aan op het station Bispham

Een dubbeldeks tram komt aan op het station Bispham

 

We rijden weer terug en komen onderweg een bonte stoet trams tegen, zowel dubbeldekkers als enkeldekkers met een torentje bovenop.

 

Een enkeldeks tram naar Pleasure Beach: let op het torentje!

Een enkeldeks tram naar Pleasure Beach: let op het torentje!

 

Vanaf het station Blackpool North treinen we naar Heysham Port waar de veerpont naar Man vertrekt. Omdat de boot maar één maal per dag vaart, rijdt de trein het laatste eindje naar Heysham ook maar één maal daags. Dat is ook goed te merken: het wissel wordt handmatig bediend en de trein moet zich een weg boren door de braamstruiken die de baan al deels in bezit hebben genomen.

De veerhaven biedt een treurige aanblik, we komen in een tochtige loods terecht en daar moeten we per bus naar en tot in de pont worden vervoerd omdat de aanlegsteiger zichtbaar op instorten staat. De overtocht verloopt voorspoedig.

Bij aankomst blijkt het in Douglas, de hoofdplaats van het eiland Man, te regenen, we zijn te laat aangekomen en er rijdt geen paardentram meer. Wel staat er een bus aan de halte, volgens de dienstregeling moet die echter over 2 minuten al vertrekken en de volgende bus gaat een uur later! Reisleider Clemens weet de chauffeur te overreden om op ons te wachten en zo vertrekken we dan toch per bus naar het hotel. Enkele reisgenoten blijken echter de bus te hebben gemist en die komen buiten adem en doorweekt in het Empress Hotel aan. Het (uitgestelde) welkomstdiner maakt veel goed.

 

Naar zondag 5 september      Naar dinsdag 7 september