2

home2

trein3

trips2

tuin2

donderdag 9 september per boot naar Belfast, een stoomrit vanuit Downpatrick en een busrondrit in Belfast

We staan vroeg op en krijgen een provisorisch ontbijt. De boot naar Belfast vaart al om 7 uur af. Omdat een van de motoren uitvalt, komen we te laat in Belfast aan, maar de buschauffeur staat nog op ons te wachten.

De bus brengt ons naar Downpatrick, ongeveer 35 km ten zuiden van Belfast. Downpatrick (door de Engelsen Down genoemd, de Ieren willen echter hun – hier begraven - beschermheilige St Patrick eren door zijn naam aan de plaatsnaam toe te voegen) ligt aan de vroegere spoorlijn van Belfast naar Newcastle. Van die lijn, met de voor Ierland normale spoorbreedte, is nog een miniem gedeelte over en daar rijdt de Downpatrick & County Down Railway . De treinamateurs hebben daar een zijlijntje aan toegevoegd, waarmee de ruïne van de Inch Abbey is te bereiken.

 

De trein loopt het station Downpatrick Loop Platform binnen

De trein loopt het station Downpatrick Loop Platform binnen

 

Inch Abby

Inch Abbey

 

We berijden de twee lijntjes van deze maatschappij en krijgen in een rijtuig een heerlijke en overdadige lunch voorgeschoteld. Er is ook een museumpje.

De buschauffeur is zo vriendelijk om ons een onverwachte stadsrondrit door Belfast aan te bieden en zo zien we het Stormont paleis waar het parlement van Ulster zetelt, de muurschilderingen die de rivaliserende bevolkingsgroepen (protestanten en katholieken) in het verleden hebben aangebracht en de hoge hekken die die bevolkingsgroepen ook nu nog van elkaar scheiden. Wel worden de doorgangen in de hekken niet langer continu bewaakt.

 

Stormont Palace

Stormont Palace

 

We rijden de protestantse woonwijk Sandy Row in Belfast in

We rijden de protestantse woonwijk Sandy Row in Belfast in

 

Uitzicht op de katholieke woonwijk Falls Road

Uitzicht op de katholieke woonwijk Falls Road

 

Naar woensdag 8 september       Naar vrijdag 10 september